Ziua Mondială a Solului: Solul deschide noi drumuri la COP28 și poate proteja România împotriva schimbărilor climatice

  • În acest an la COP28, solul a primit o atenție sporită ca soluție cheie pentru schimbările climatice. Sadhguru, fondatorul mișcării globale „Salvează Solul”, conduce apelul la acțiuni globale în cadrul COP28, pentru a se asigura că solurile sănătoase joacă un rol esențial ca soluție la schimbările climatice.
  • Sadhguru a participat la sesiunile plenare axate pe transformarea sistemelor alimentare și pe finanțarea climei la COP28, alături de șefi de stat, printre care Emmanuel Macron, Rishi Sunak, Narendra Modi, Giorgia Meloni, precum și ministrul schimbărilor climatice din Emiratele Arabe Unite, Mariam Almheiri și secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken.
  • Mișcarea „Salvează Solul” organizează o serie de discuții la nivel înalt în Pavilionul său situat în Zona Albastră acreditată de UNFCCC, discuții care includ vorbitori de la UNCCD, Banca Mondială și Programul Alimentar Mondial.

Cercetători de renume din întreaga lume s-au reunit într-o serie de discuții la pavilionul „Salvează Solul” din cadrul COP28 din Dubai. Pentru prima dată, sănătatea solului primește atenția de care are nevoie ca soluție climatică.

„În timp ce avem alte soluții pentru schimbările climatice, cum ar fi resursele de energie regenerabilă, nu avem alternative pentru soluri și pentru ceea ce ne oferă acestea, și anume 95% din producția de alimente pentru cei 8 miliarde de oameni, reglarea fluxului de apă și găzduirea a 25% din biodiversitatea globală.” – Prof. Bridget Emmett, OBE, șef al Departamentului de Știință, Soluri și Utilizarea Terenurilor, Centrul Britanic pentru Ecologie și Hidrologie, în cadrul unei dezbateri „Salvează Solul” la COP28.

Mișcarea „Salvează Solul” (fondată de Sadhguru) își propune să sprijine guvernele din întreaga lume în stabilirea unor politici de sănătate a solului. Experții de renume sunt de acord că un sol sănătos va fi esențial pentru abordarea crizei climatice. O analiză recentă realizată de „Salvează Solul” a estimat că un sol agricol sănătos ar putea capta 27% din carbonul necesar pentru a ne menține sub 2 grade de încălzire globală.

Luând cuvântul la Pavilionul „Salvează Solul” din cadrul COP28, dl Macaulay Jones, Responsabil cu Comunicarea Consiliul Științific al Organizației Mondiale a Fermierilor, a declarat: „Sănătatea solului este una dintre acele probleme care îi unește pe fermierii din toate tipurile de agricultură, din toate sistemele agricole și din toate zonele geografice. Fermierii nu numai că lucrează ca fermieri, dar trăiesc în ferme, iar afacerea lor este curtea lor. De obicei, este și planul de succesiune pentru copiii lor. Este vorba de economiile lor. Iar fermierii doresc să trăiască într-o curte sănătoasă.”

Yoghinul indian Sadhguru, fondatorul mișcării „Salvează Solul” (susținută de UNCCD, UNEP, IUCN, Programul Alimentar Mondial și UNFAO), conduce o serie de discuții privind clima la COP28. Sadhguru va fi și invitatul special la „The Wake Up Experience”, un eveniment extraordinar de proiecție multimedia la Al Wasl Dome de Ziua Mondială a Solului (5 decembrie), organizat de Impact Nest pentru COP28 în colaborare cu Agenția ONU pentru Refugiați, care va evidenția modalitățile de abordare a problemei migrației provocate de schimbările climatice.

Recomandarea politică generală a mișcării Salvează Solul” este de a menține un nivel minim de 3-6% materie organică în solul agricol, ceea ce ar asigura sănătatea și prosperitatea acestuia. Mișcarea își propune să sprijine guvernul în stabilirea unei politici privind solul.

Adresându-se audienței de la pavilionul „Salvează Solul”, Dr. Rosa M. Poch, președinte al Grupului Tehnic Interguvernamental pentru Soluri, a explicat următoarele: „Este timpul să recunoaștem că, dacă ne ocupăm de sol, cel mai mare ecosistem viu din lume, și îl îngrijim, s-ar putea să găsim răspunsurile pe care le-am tot căutat.”

Mai multe informații despre evenimentele Salvează Solul” de la COP28 pot fi găsite aici: savesoil.org/cop28

Campania „Salvează Solul” va organiza o serie de mese rotunde și discuții interactive importante cu experți de renume la pavilionul său din Zona Albastră, pe parcursul celor două săptămâni ale COP28. 

Aceste discuții, care vor fi conduse de experți în domeniul conservării solului – inclusiv reprezentanți ai UNCCD, ai inițiativei globale 4per1000 și ai Programului Alimentar Mondial – se vor axa pe rolul esențial pe care solurile sănătoase și vii îl joacă în atenuarea schimbărilor climatice, precum și pe modul în care acestea pot garanta securitatea alimentară, pot spori biodiversitatea, pot capta de trei ori mai mult carbon decât plantele vii și pot reduce diverse forme de poluare.