Plantele tehnice reprezintă materii prime în industria alimentară

Plantele tehnice sunt reprezentate de plante cultivate și utilizate în scopuri industriale. Acestea reprezintă materii prime în industria alimentară, industria energetică, industria textilă sau în industria tutnului și a acoolului. Principalele plante tehnice cultivate de om sunt: floarea-soarelui, rapiță, sfeclă de zahăr, in, cânepă, hamei, tutun și soia.

Sorgul este o plantă furajeră anuală din familia gramineelor, robustă rezistentă la secetă, cu tulpini, de înălțimi variabile 0,5 – 4m cu frunze liniare mari și cu inflorescență în formă de panicul, răsfirat sau compact pe care se formează cariopse comprimate (mici boabe) albe, roșcate sau brune (Sorghum Vulgare).

Sfecla furajeră (Beta vulgaris) reprezintă un furaj valoros, suculent și foarte hrănitor. Aceasta specie este recomandată pentru furajarea tuturor speciilor de animale (cabaline, bovine, suine sau ovine). Sfecla poate fi consumată atare (în stare proaspătă) sau în cadrul retelor pentru furajele combinate. Consumui de sfeclă determină creșterea producției de lapte, iar carnea devine mai gustoasă.

Salcia energetică (Salix viminalis) este o specie ce face parte din genul Salix, familia Salicaceae. Acesta specie este originară din Suedia, fiind denumită și salcie suedeză. Începând cu anul 1970 cercetătorii suedezi au devenit interesați de acesta specie alternativa pentru combustibilii fosili.

Camelina (Camelina sativa) este o plantă oleaginoasă ce face parte din familia Brassicaceae, cultivată în Europa de peste 3000 de ani. Uleiul extras din semințele de camelină se poate folosi în industria alimentara sau în fabricarea biocombustibililor. În urma numeroaselor studii realizate, camelina a fost aleasă cea mai bună materie prima regenerabilă care poate fi produsă în tîmp util și în cantități suficiente. Turtele rezultate în urma extracției uleiului se pot folosi în furajarea animalelor, fiind o sursă importantă de elemente nutritive.