La Bioferma Albăstrea se cultivă legume obișnuite dar şi alte plante nelipsite din bucătăria modernă!

Agatha Jansen din Olanda, pe scurt Agnes, a decis să se mute în România în 2010. A visat dintotdeauna să aibă ferma ei și să trăiască din ce a plantat și îngrijit cu mâna ei.

Pentru că în Olanda terenul este foarte scump, Agnes a ales România  datorită prețurilor mai mici, a pământului de foarte bună calitate, frumusețea locurilor și oamenii deschiși și prietenoși. Și-a cumpărat o casă cu o curte și grădină în satul Sărata din comuna Porumbacu de Jos, apoi a luat în arendă trei hectare de teren.

La Bioferma Albăstrea cultivă legume obișnuite, pe care le găsim în orice piață țărănească, plus câteva alte plante, atractive și de nelipsit într-o bucătărie modernă: varză kale, sparanghel sau fenicul. În felul acesta se diferențiază de restul micilor fermieri și își atrage un nou sector de clienți.

Foarte important pentru Agnes a fost certificatul de producător biologic. Vreme de câțiva ani a fost monitorizată constant și a ținut să obțină documentele necesare întrucât ele îi certifică munca și arată că totul este natural și sănătos.

Apoi, Agnes s-a înscris în diverse asociații ale producătorilor, în vederea obținerii unei reprezentativități pe piață și, bineînțeles, clienți. Astfel, Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, un ONG care promovează micii fermieri ecologici din mai multe județe ale țării a ajutat-o să încheie parteneriate cu familii din Sibiu, cărora le asigură legume proaspete până în luna noiembrie, în acest fel având asigurată vânzarea legumelor iar clienții ei primesc săptămânal produse de cea mai bună calitate.

În afara acestor parteneriate Agnes încheie și abonamente lunare, care funcționează într-un sistem similar, iar  livrarea produselor bio pentru clienții care devin tot mai numeroși, se face săptămânal, în Sibiu.

Agnes a obtinut decizia de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” nr. 368/19.10.2020, pentru un numar de 14 produse vegetale neprocesate bio (roșii, salată verde, ceapă, praz, ardei, gulii, varză, sfeclă roșie, țelină, vinete, morcovi, fasole, dovleci și busuioc) pe care le cultivă și produce în cadrul Biofermei Albăstrea.

Pentru viitor, Agnes își propune autorizarea unui punct de procesare pentru legumele și  fructele bio pe care le produce, oferind astfel clienților diverse sortimente de dulcețuri, siropuri, gemuri, zacusca.

Detalii despre Bioferma Albăstrea puteți găsi pe www.albastrea.ro  sau pe pagina de facebook, unde Agnes ține permanent legătura cu clienții.

5