9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat

Mai mult de 80% din persoanele care locuiesc în zonele urbane, unde se monitorizează poluarea aerului, sunt expuse la niveluri de calitate a aerului care depășesc limitele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În timp ce toate regiunile lumii sunt afectate, populațiile din orașele cu venituri mici sunt cele mai afectate.

Conform celei mai recente baze de date privind calitatea aerului, 97% dintre orașele din țările cu venituri mici și mijlocii, cu mai mult de 100 000 de locuitori, nu respectă liniile directoare ale OMS privind calitatea aerului. Cu toate acestea, în țările cu venituri mari, acest procent scade la 49%.

În ultimii doi ani, baza de date, care acoperă acum mai mult de 4.000 de orașe din 108 de țări, s-a dublat aproape, mai multe orașe măsurând nivelurile de poluare a aerului și recunoscând impactul asociat asupra sănătății.

Pe măsură ce calitatea aerului din mediul urban scade, riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar și boli respiratorii cronice și acute, inclusiv astm, crește pentru persoanele care trăiesc în acestea.