Acvacultura marină și necesitatea de a proteja securitatea alimentară globală

Mulți dintre viitorii agricultori din lume vor fi, probabil, „fermieri de oceane’’, deoarece acvacultura – cultivarea peștelui și a altor specii acvatice – își continuă extinderea ca sector alimentar cu cea mai rapidă creștere. Cercetările noi arată că, pentru ca această nouă generație de agricultori să prospere, există o nevoie urgentă de pregătire pentru schimbările climatice.

Cercetătorii de la Centrul Național de Analiză și Sinteză Ecologică (NCEAS) de la UC Santa Barbara au publicat prima analiza cuprinzătoare a modului în care schimbările climatice ar putea afecta producția de acvacultură marină,de exemplu, stridiile în întreaga lume. Publicat în revista Nature Ecology and Evolution, studiul lor arată că schimbările climatice nu reprezintă doar o amenințare pentru producția globală în viitor, ci afectează și producătorii de astăzi.

Autorii au descoperit că țările de coastă ar trebui să se aștepte ca potențialul global al producției de acvacultură să scadă în timp, pe măsură ce temperaturile apei cresc, iar oceanele suferă alte schimburi datorită schimbărilor climatice.

În plus, regiunea care reprezintă în prezent 90% din producția totală a lumii – țările din Indo-Pacific, cum ar fi China, Bangladesh și Indonezia – vor suferi probabil cele mai mari efecte. Fără intervenție, fructele de mare ar putea ajunge până la 30% în anumite zone și există chiar riscul pierderii totale a apelor potrivite pentru bivalve.

Astfel de scăderi ar afecta nu numai disponibilitatea globală a fructelor de mare cultivate, ci și viața persoanelor din Indo-Pacific, care depind mai mult de fructele de mare pentru susținere și pentru mijloacele de subzistență decât restul lumii.

„Problema este mai puțin despre faptul dacă vom putea sau nu să creaștem suficienți pești în ocean în contextul unui climat în schimbare la nivel mondial – putem – și în schimb despre cine câștigă și cine pierde și cât de mult”, a spus Ben Halpern, coautor și director al NCEAS, profesor la UCSB. „Schimbările climatice vor avea probabil consecințe foarte inechitabile în rândul fermierilor din ocean”.