Agra Asigurări anunță dezvoltarea strategică pentru anul 2024 și extinderea portofoliului de produse de asigurare dedicate sectorului agricol

Agra Asigurări își menține poziția de lider pe piața asigurărilor agricole din România și anunță în exclusivitate extinderea portofoliului de produse. În cadrul conferinței de presă din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evoluția sucursalei în cei 9 ani de activitate, tendințele și nevoile actuale din piața asigurărilor agricole în corelație cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum și evoluția suprafețelor asigurare în România, dar și la nivel de grup. Evenimentul a facilitat discuții ample și a oferit o perspectivă detaliată asupra strategiei de dezvoltare a companiei Agra Asigurări în contextul dinamic al industriei agricole și indicatorii cheie de performanță.

Cu peste 1.357.000 ha asigurate la nivel național, Agra Asigurări deține în prezent o cotă de piață de peste 50%. Analizând rezultatele financiare ale anului 2023, se remarcă performanțele notabile ale companiei în domeniul asigurărilor agricole.

Cu prime în valoare de peste 340 milioane de euro încasate la nivel de grup, compania a demonstrat o creștere stabilă a veniturilor generate. De asemenea, la nivel de grup, suprafața asigurată a însumat 4.2 milioane de hectare și suma asigurată de 10.8 miliarde de euro indică o extindere a portofoliului de asigurări și o consolidare a poziției pe piață. Cei aproximativ 67.000 de clienți demonstrează încrederea în serviciile oferite de companie, iar prezența a 180 de angajați și peste 550 de evaluatori subliniază dimensiunea și amploarea operațiunilor sale. În ansamblu, rezultatele financiare pentru anul 2023 reflectă o perspectivă promițătoare pentru viitorul companiei în industria asigurărilor.

„Ne-am angajat ferm într-o direcție de dezvoltare strategică, axată pe satisfacția și protecția muncii fermierilor din România, care se confruntă anual cu schimbările climatice imprevizibile. Astfel, am identificat domeniile cheie de dezvoltare pe piața din România, pentru a continua să oferim servicii relevante pentru nevoile agriculturii autohtone și a ne consolida poziția pe piața asigurărilor. Acestea includ cea mai largă paletă de riscuri asigurabile din Europa și servicii digitalizate de înaltă calitate, acoperind sectoare agricole cheie, precum cultura mare, pomicultura, viticultura, spațiile protejate – legumicultura. Prin aceste inițiative, ne reafirmăm dedicarea față de creșterea durabilă și ne asigurăm că suntem mereu la înălțimea așteptărilor, într-un mediu economic în continuă schimbare”, declară Adrian-Horia Lupu, Director General Agra Asigurări.

Agra Asigurări oferă cea mai rapidă și modernă evaluare a daunelor din Europa, cu o perioadă de aprobare internă a plăților de sub 2 zile. Portalul online Agra Asigurari aduce numeroase avantaje clienților și brokerilor deopotrivă, precum procesul simplificat de comunicare, acces facil indiferent de locație, calculator online de prime, vizualizare securizată a documentelor de asigurare, avizare simplă și rapidă a daunelor și posibilitatea de a accesa serviciul AgraSat, pentru vizualizarea în timp real a imaginilor din satelit cu parcelele aferente culturilor deținute.

Asigurare dedicată plantațiilor pomicole

Asigurarea plantațiilor pomicole oferă două tipuri distincte de acoperire, respectiv Plantații pomicole Basis și Plantații pomicole protejate Basis. Primul produs asigură rodul plantațiilor sau arbuștilor fructiferi împotriva grindinei, indiferent de varietatea soiurilor, fiind incluse chiar și plantațiile noi, având obligativitatea de a asigura întreaga suprafață plantată cu aceeași cultură/plantație/specie.

În cazul celei de-a doua opțiuni, se asigură atât rodul plantațiilor pomicole sau al arbuștilor fructiferi, cât și sistemul de protecție antigrindină și pomii fructiferi împotriva grindinei și a furtunii, existând condiția ca suprafața acoperită de sistemul antigrindină să nu depășească 15 hectare. În cazul unei daune totale asupra sistemului de protecție antigrindină vor fi despăgubite și daunele mecanice provocate de aceasta asupra rodului. Foliile de protecție antiploaie de sub plasa antigrindină, precum și alte echipamente suplimentare, se pot asigura împotriva riscurilor grindină și furtună.

Suma asigurată variază în funcție de tipul de plantație și produs de asigurare. Pentru Plantații pomicole Basis, suma asigurata pentru riscul de grindină poate fi aleasă de către asigurat în funcție de producția așteptată.

Pentru Plantațiile pomicole protejate Basis, suma asigurată pentru rodul plantației poate fi aleasă de către asigurat în funcție de producția așteptată. Pentru sistemele de protecție, suma asigurată este stabilită la 60.000 lei/ha pentru structura de susținere și 40.000 lei/ha pentru plasa antigrindină, iar pentru pomii fructiferi este de 75.000 lei/ha, fără posibilitate de modificare.

Despăgubirile în cazul plantațiilor pomicole pe rod sunt calculate în funcție de clasificarea rodului conform standardelor de calitate ale Uniunii Europene și se acordă în caz de daună totală sau parțială, cu sau fără franșiză, în funcție de amploarea daunelor.

De asemenea, fermierii pot suporta mai multe tipuri de franșize, în funcție de culturi și sumele asigurate. Termenul de subscriere pentru aceste asigurări este 15.05, iar acoperirea intră în vigoare după înflorirea deplină a plantelor.

Produse de asigurare dedicate activității viticole

Pachetul Viță de Vie Basis oferă asigurare pentru plantațiile viticole, școlile de viță de vie și corzi altoi împotriva riscurilor climatice, inclusiv grindină, incendiu/foc și furtună/ploaie torențială. Asigurarea acoperă cheltuielile tehnologice suplimentare cauzate de grindină pentru struguri după stadiul de vegetație BBCH 85.

În cadrul pachetului Viță de Vie Universal, asigurarea cuprinde suplimentar protecție împotriva înghețului târziu de primăvară. Valabilitatea acoperirii pentru înghețul târziu începe de la dezmugurire și se extinde până la data de 31 mai.

Printre beneficiile oferite de acest produs se află alegerea sumei de asigurare. Evaluarea daunelor se efectuează rapid, fără a se solicita documente suplimentare (de ex. raportul de la INMH), plata indemnizației de asigurare se efectuează în maxim 30 de zile de la semnarea protocolului final de daună.

Astfel, Agra Asigurări garantează asistență rapidă și competentă în caz de daune, asigurând un sprijin esențial în momentele dificile. Prin investiții continue în angajați calificați și motivați, dar și în dezvoltarea echipei de evaluatori formată din fermieri și ingineri agronomi care înțeleg realitatea activităților din teren, Agra Asigurări își consolidează capacitatea de a răspunde eficient nevoilor variate ale clienților săi. De asemenea, compania se angajează să crească în mod profitabil și să opereze în mod durabil, ținând cont atât de cerințele clienților, cât și de impactul asupra comunității și mediului înconjurător.

Despre Agra Asigurări

Începând cu 2016, compania Agra Asigură oferă produsele sale de asigurare fermierilor din România fiind singurul asigurător specializat pe domeniul agricol. Prin dezvoltarea permanentă a paletei de produse, compania oferă asiguraților cele mai bune soluții pentru prevenirea efectelor climatice. Agra Asigurări garantează cea mai rapidă și modernă evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid și nebirocratic în caz de daună este principiul de bază al societății Agra Asigurări.