“Agribusiness-ul este un domeniu în care femeile au rolul lor esențial, inclusiv în leadership!”

Interviu cu Rozina Chesnoiu, Country Manager Nufarm România

Cum s-a derulat evoluția dum­neavoastră profesională în agribusiness?

Am intrat în agribusiness în urmă cu aproape 18 ani, începuturile mele în acest sector fiind strâns legate de compania Nufarm România, în cadrul căreia activez și acum. Am avut oportunitatea de a face parte din echipa care tocmai se contura la acel moment, o echipă mică dar cu perspective mari, ceea ce s-a și dovedit de-a lungul anilor.

Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?

La capitolul motivație, cred cu tărie în puterea echipei, a reinventării personale și a mentoratului sub toate formele lui.

Echipa mea mă motivează – o echipă bazată pe conștientizarea diversității și unicității fiecărui membru în parte, ceea ce ne ajută pe fiecare să ne înțelegem rolul în cadrul companiei și sprijină mai departe această construcție denumită “echipă” și o valorifică în timp.

De asemenea, în Nufarm, susținem programe atât interne cât și externe de mentorat, conectând echipele locale cu managementul regional și global din cadrul companiei, dar și din alte firme care operează în industrii adiacente, iar un astfel de program este o oportunitate extraordinară pentru managerii care își doresc să crească în cadrul companiei.

Interacțiunea cu oamenii, fie ei echi­pa sau clienții și partenerii noștri, este esențială pentru noi. Ne dorim să dez­vol­tăm pe mai departe parteneriate durabile, bazate pe transparență și încredere. Cunoaștem valoarea pe care clienții noștri o adaugă în munca lor de zi cu zi, de aceea ne concentrăm pe nevoile lor de business și venim alături de aceștia pentru a putea crește împreună pe viitor.

Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Agribusiness-ul este un domeniu dinamic, caracterizat chiar de o accelerare în ultimii ani în această direcție. Îmi place să privesc provocările într-un mod constructiv – având un profil de mana­gement operațional, caut întotdeauna să îmbunătățesc lucrurile și să le simplific.

Văd în agribusiness o industrie care se reinventează pas cu pas, tocmai prin prisma perspectivelor ultimilor ani, dar și a interdependenței de o zonă greu predictibilă – vremea. În plus, este și unul din sectoarele care privește cu mare interes partea de inovație și tehnologie, care poate aduce, într-un termen relativ scurt, o eficientizare a modului de lucru ce solicită în prezent resursele alocate.

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?

Să continue să învețe, să fie curioase, să aibă curaj și să își depășească limitele. Un studiu recent arată că bărbații tind să abordeze oportunitățile imediat, chiar dacă la o scurtă evaluare personală știu că se potrivesc poate doar 60-70% profilului, în timp ce femeile tind să caute potrivirea de până la 100%.

Agribusiness-ul este un domeniu în care femeile au rolul lor esențial, inclusiv în leadership, iar partea de diversitate este echilibrată, și așa trebuie menținută și pe viitor.