“Inovația și angajamentul față de sustenabilitate sunt cheia pentru prosperitate pe termen lung!”

Interviu cu Liliana Ionescu, CEO Andermatt Biocontrol România

Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?

Am conturat un plan clar pentru cariera mea în domeniul agricol încă din anii de școală, alegând să urmez liceul agricol și apoi Facultatea de Agricultură. Cu obiectivul inițial de a deveni cercetător la Institutul de la Fundulea, am descoperit în timpul facultății domeniul pentru protecția plantelor și am decis să-mi construiesc o carieră în agribusiness. Astfel, cu hotărâre și pasiune, am adaptat planul inițial.

Prima mea experiență profesională a fost la Veterin Impex, o companie elenă, lider în distribuția de produse pentru sectorul veterinar și zootehnic. Aici, am contribuit la stabilirea și dezvoltarea departamentului de Agro-division prin importul și distribuția de produse pentru protecția plantelor. După 7 ani, m-am alăturat echipei DuPont România ca Marketing Manager, unde mi-am consolidat cunoștințele și abilitățile în dezvoltarea mea profesională într-o companie de amploare globală. Cu dorința de a explora noi direcții, am activat ca Director Tehnic la Kwizda Agro. Ulterior, am ales să accept provocarea de a îndeplini rolul de Business Unit Director la Summit Agro România, unde am avut responsabilitatea nu doar de a defini și implementa o strategie de creștere a businessului în România, ci și de a dezvolta afacerea în regiunea Adria și Republica Moldova, pe parcursul a 10 ani.

Cu experiența acumulată în cei 24 de ani în domeniul agribusiness, am abordat cu entuziasm provocarea de a activa într-un segment de nișă, și anume, agricultura ecologică, la Andermatt Biocontrol România, care este cea mai recentă filială a Andermatt Group AG din Elveția.

Într-un context în care fermierii români devin tot mai conștienți de beneficiile tehnologiilor de biocontrol, am decis să abordez cu răbdare și hotărâre promovarea și sprijinirea practicilor agricole sustenabile. Prin introducerea în România a soluțiilor de biocontrol recu­noscute și folosite cu succes la nivel global, urmăresc să contribui la îmbunătățirea calității și durabilității agriculturii locale.

Cu această ocazie, le mulțumesc colegilor care mi-au oferit sprijinul lor pe parcursul carierei mele profesionale.

Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?

Motivațiile mele în carieră sunt diverse și au evoluat odată cu experiența și dezvoltarea profesională. Curiozitatea, perseverența, dorința de învățare, pasiunea și acceptarea provocărilor m-au ajutat să îmi dezvolt abilitățile și să-mi ating potențialul maxim. De asemenea, interacțiunea cu colegii, schimbul de idei și atingerea obiectivelor sunt elemente cheie în cariera mea.

Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Activitatea în agribusiness poate fi extrem de solicitantă și provocatoare datorită factorilor externi precum condițiile meteorologice, fluctuațiile prețurilor la materiile prime și a produselor agricole, schimbările legislative. De asemenea, fluctuațiile în comerțul internațional, precum și competiția crescândă pot adăuga presiuni suplimentare.

Profesioniștii din agribusiness joacă un rol vital în asigurarea securității alimentare și în gestionarea eficientă a resurselor pentru a susține o agricultură durabilă și profitabilă. Adaptabilitatea și abilitatea de a lua decizii informate sunt esențiale în abordarea cu succes a dinamicii agribusiness-ului. Într-un mediu în continuă schimbare, inovația și angajamentul față de sustenabilitate devin cheia pentru prosperitate pe termen lung.

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?

Pentru o carieră de succes în agribusiness, sfaturile cheie sunt simple: in­vestiți în educație continuă, căutați stagii și specializați-vă într-un domeniu, găsiți mentori în agribusiness, promovați inovația și sustenabilitatea, dezvoltați abilitățile de leadership și fiți pregătite pentru schimbări și provocări. Prin aplicarea acestor principii, veți construi o carieră solidă și de succes în agribusiness.

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor femeilor din agricultură.

Urmați-vă pasiunea cu adevărat. Comunicați direct. Aprofundați ceea ce vă place. Rămâneți fidele conștiinței voastre. Nu așteptați aplauze, doar mergeți înainte și continuați.