Al doilea eveniment consecutiv STINE SEED pentru prezentarea geneticii inovatoare în România

Pe 5 Septembrie 2023, la platforma EXPO STINE de la Padea, jud. Dolj, compania SOYTEK a organizat pentru al 2-lea an consecutiv, evenimentul STINE SEED în care a prezentat genetica inovatoare în industria de agribusiness din România.

Invitat special în România: Dl Myron STINE, Președintele companiei STINE SEED.

Peste 100 de fermieri români au participat la eveniment și au văzut că porumbul din tehnologia HP a fost semănat la distanța de 35 cm între rânduri. Cu sprijinul fermierului, Iancu Costel, care a înțeles conceptul tehnologiei HP, am reușit să demonstrăm că se poate recolta și cu un header normal folosit în tehnologiile convenționale, la 70 cm, fără niciun fel de pierdere lăsată în urma combinei.

Compania Soytek, urmărește promovarea unei oferte integrate către fermierii care adopta tehnologia HP în cultura porumbului: de la utilajele adaptate acestei tehnologii, până la combaterea integrată a dăunătorilor din culturi. În acest context, i-am adus alături de noi pe partenerii noștri:

  • Compania KINZE care a prezentat o semănătoare performantă de 31 de rânduri (16 cu 15), deținută de fermierul Iancu Costel, gazda evenimentului EXPO STINE.
  • Compania OROSZ producător de headere care a demonstrat faptul că odată cu evoluția geneticii în agribusiness, companiile de utilaje se adaptează vremurilor și nevoilor fermierilor. Orosz vine pe piață cu headere de 50 cm, potrivite tehnologiei HP și are în vedere finalizarea headerului pentru 37.5 cm până în sezonul următor.
  • Partenerii de la BIOCARE Germania au revoluționat tratamentele pentru combaterea dăunătorilor în cultura de porumb (Ostrinia și Helicoverpa) prin metode biologice.
  • Dl Lucian Buzdugan a fost din nou alături de noi, reușind și de această dată să exemplifice fermierilor ce înseamnă să fructifici terenul în întregime, prin redimensionarea spațiului de nutriție al plantelor.

STINE SEED este o companie recunoscută la nivel mondial pentru cercetarea și dezvoltarea de soluții genetice avansate, menite să optimizeze producția agricolă și să asigure securitatea alimentară. Evenimentul din acest an a continuat tradiția începută în 2022, oferind participanților oportunitatea de a explora cele mai recente descoperiri în domeniul geneticii atât pentru varietățile de soia cât și pentru hibrizii de porumb semănați la densități mari de plante.

În anul 2023, am putut testa în condiții de producție, împreună cu partenerii noștri din Europa, pe o suprafață de aproximativ 30.000 ha, performanțele geneticii STINE, atât în areale irigate cât și areale neirigate. În condiții fără irigații, genetica STINE a performat în mod clar, cu sporuri de producție semnificative față de ceilalți hibrizi convenționali din piață.

Printre aspectele remarcabile ale evenimentului se numără:

  • Prezentări de top: Echipa STINE SEED a susținut prezentări captivante, în cadrul cărora au fost transmise cele mai noi tehnologii STINE precum și modul în care acestea pot influența producția agricolă în România.

“Ne aflam deja în al 2-lea an de parteneriat cu Stine Seed, leader global în ameliorarea soiei și în ameliorarea noii genetici de porumb HP. Prin rezultatele obținute în platformele noastre demonstrăm că avem cea mai bună genetică de soia existentă în acest moment pe piață alături de porumbul HP. Acest porumb de talie mai mică, pivotul tehnologiei HP, le permite fermierilor europeni să treacă la următorul nivel de producție în cultura porumbului.

Anul 2023 a fost relevant în mod deosebit pentru condițiile de neirigat, unde porumbul STINE, având o statură mai mică, a demonstrat că este mult mai eficient în utilizarea resurselor limitate de apă. Aceasta eficiență ridicată ne-a dat o perioadă de vegetație mai extinsă cu 10 zile față de hibrizii convenționali”, a declarat Stelian Fuia, Director General Soytek.

  • Expuneri interactive în cadrul platformelor: Participanții au vizitat platforma EXPO STINE pentru a vedea modul în care procesele și tehnologiile complexe din spatele dezvoltării și adaptării genetice în agricultura produc rezultate de top.
  • Dezbatere și discuții: Evenimentul a oferit o platformă pentru discuții și dezbaterea temelor de actualitate legate de utilizarea geneticii STINE, sustenabilitate și productivitate.
  • Networking și colaborare: Participanții la eveniment au avut oportunitatea de a se conecta cu specialiști din domeniul agricol, precum și cu reprezentanții STINE SEED, pentru a discuta oportunități de colaborare și parteneriate.

Suntem încântați să organizăm acest eveniment pentru al doilea an consecutiv în România. Ne dorim să le oferim fermierilor români acces la cele mai avansate tehnologii și inovații în domeniul geneticii de porumb și soia, pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea acestora„, a declarat Adina Popteanu, Country Manager STINE SEED Romania.

În 2023 compania STINE SEED aniversează 45 de ani de la înființare.

Timp de 45 de ani, Stine le-a furnizat fermierilor cea mai bună genetică de porumb și soia disponibilă în industrie. Faptul că este una dintre cele mai mari companii independente de semințe din industrie înseamnă că Stine dispune atât de resurse ample, cât și de flexibilitatea de a lua decizii în timp util, care să asigure faptul că cercetarea, produsele și programele sale sunt de ultimă generație. Stine a crescut și are acum o prezență globală. Compania este prezentă în 14 țări diferite din întreaga lume, având ca obiectiv pentru viitor extinderea ariei sale internaționale.

În Europa brandul este adus în exclusivitate de către compania SOYTEK, condusă de către Dl. Stelian Fuia.

SOYTEK are o echipă dedicată, cu acoperire în principalele țări agrare europene, incluzând Franța, Ungaria, România, Serbia, Ucraina și Turcia.

 “Am reușit să aducem brandul STINE în 11 țări europene și ținta noastră pentru 2024 este să continuăm dezvoltarea portofoliului STINE în peste 20 de țări europene, astfel încât mai mulți fermieri să beneficieze de o genetică premium atât în cultura porumbului dar și în cultura soiei”, a declarat STELIAN FUIA, Soytek.