
O problemă deloc de neglijat imediat după răsărirea rapiței (în funcție de condițiile din toamnă) este atacul puricilor cruciferelor (Psylliodes spp. și Phyllotreta spp.), iar dacă atacul survine imediat după răsărire și nu se intervine, tinerele plăntuțe de rapiță nu au nicio șansă și pot fi distruse, mai ales în condițiile acestei toamne, care se anunță destul de călduroasă, deci puricii își vor face apariția în mod sigur.
De aceea, vă recomandăm că imediat după răsărirea culturilor, să nu ezitați să faceți vizite dese în câmp și, imediat ce semnalați apariția dăunătorilor, să interveniți rapid cu un insecticid. Și ca să că fie și mai gravă situația, își face apariția și viespea rapiței (Athalia rosae) sau alți dăunători, în special lepidoptere.
Cu ce putem trata? În portofoliul ALCEDO de PRODUSE ISCUSITE gășiți mai multe insecticide, fie din categoria piretroizilor (KARIS 10 CS, FASTER GOLD 50 EC, FASTER 10 CE, FASTER DELTA), fie din categoria neonicotino,delor (MOSPILAN 20 SP).
Insecticidul KARIS 10 CS (lambda cihalotrin 100 g/l) este o formulare modernă – suspensie de microcapsule, cu o degajare lentă a substanței active. Aplicat în doză de 0,05 l/ha, combate atât puricii cruciferelor, cât și alți dăunători care atacă rapița.
Insecticidul FASTER GOLD 50 EC (lambda cihalotrin 50 g/l), formulat sub forma de concentrat emulsionabil, doză recomandată este de 0,1 l/ha.
Insecticidul FASTER 10 CE (cipermetrin 100 g/l), nesistemic, cu acțiune de contact și prin ingestie, formulat sub formă de concentrat emulsionabil, doza recomandată este de 0,2 l/ha.
Insecticidul FASTER DELTA (deltametrin 25 g/l), formulat sub forma de concentrat emulsionabil, care acționează prin contact și ingestie, doza recomandată este de 0,3 l/ha.
Insecticidul MOSPILAN 20 SP (acetamiprid 20%), cu acțiune sistemica, formulat sub formă de pulbere solubilă în apă, doza recomandată este de 0,150 kg/ha.