Suedia experimentează plopii MG pentru producția de bioetanol

Plopul hibrid, o încrucișare între aspenul european și cel american, este utilizat pe scară largă în Suedia drept sursă de biocombustibil. Cercetătorii de la Umeå Plant Science Center au modificat genetic acești arbori pentru a crește producția de biocombustibili.

Plopii transgenici plantați în 2014 au fost evaluați pentru a determina modul în care au făcut față daunelor cauzate de insecte, ciuperci, îngheț și alți factori de stres abiotic.

Lemnul acestor plopi este mai ușor digerat de enzime, eliberând mai multe zaharuri, care sunt apoi transformate în bioetanol.

Încercările pe teren cu plopi transgenici au fost efectuate în Våxtorp (Suedia) unde au fost plantați 636 de copaci în 2014 și au fost observați timp de patru ani, respectând standardele suedeze și europene pentru gestionarea plantelor modificate genetic. Cercetătorii au putut demonstra că, vizând țesutul de lemn pentru a reduce acetilarea, este posibil să se îmbunătățească lemnul tare în vederea biorafinării. Ei au remarcat, de asemenea, că arborii cu modificări limitate doar la calitatea lemnui au dat mai bune rezultate decât cei cu modificări prezente la întregul copac, care erau mai sensibili la deteriorarea dăunătorilor.

De asemenea, au ajuns la concluzia că modificările nu au cauzat diferențe semnificative de creștere și rezistență la dăunători și boli în comparație cu plopul convențional.

Sursa:https://agrobiotechrom.ro/