Atenție mare la consumul periodic de somon!

Un studiu recent realizat de Asociația Pro Consumatori, în care a fost examinat conţinutul etichetei de la 42 sortimente de somon, comercializate în marile structuri comerciale, atrage atenția asupra consumului de somon din crescătorii si nu numai.

Rezultatele studiului aduc în prim plan aspecte mai puțin cunoscute de consumatorii de somon din țara noastră. Spre exemplu, 100 de grame de somon sunt suficiente pentru ca un adult să își asigure necesarul zilnic de sare.

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm somon este proveniența sa!

Astfel că, somonul de crescătorie poate să aibă în compoziția sa pesticide, metale grele, ori dioxine, iar cei mai vulnerabili sunt copiii și femeile gravide.

„În fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanţe chimice pentru a combate paraziţii peştilor, iar în majoritatea fermelor piscicole hrana somonilor este formată din făină de peşte, ulei de peşte, soia modificată genetic şi coloranţi artificiali’’, specifică cercetătorii în studiul realizat de Asociația Pro Consumatorii.

Când vine vorba de proveniența somonului, experții spun, că numai 12% din somonul afumat sau congelat provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii.

Potrivit studiului, numai 5% din somonul comercializat în România este certificat BIO!

Experții atrag atenţia asupra unor probleme de sănătate, la care un consumator este expus dacă în dieta lor se regăsește somonul afumat: cancer de sân, alergii, listerioză, afecţiuni cardiovasculare.

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990) este o organizaţie de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor.

Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru familiile lor.