Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, acțiuni pentru dezvoltarea comerțului cu Regatul Hașemit al Iordaniei

Conducerea Autoritatății Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a făcut parte din delegația țării noastre, condusă de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care a primit vizita omologului său, Khalid Al-Hanifat, împreună cu o delegație a Regatului Hașemit al Iordaniei.

Președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu, s-a numărat printre semnatarii minutei dintre cele două părți, prin care s-a convenit extinderea cooperării și identificarea de noi oportunități de colaboare în domeniul agroalimentar.

Pe agenda vizitei, desfășurate în perioada 13-16 martie, au fost incluse și deplasări la unități de procesare pentru produse de origine animală și nonanimală, ferme de bovine și ovine și la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală.

Vicepreședintele ANSVSA, dr. Ioan Oleleu, a însoțit delegația iordaniană pe parcursul acestor deplasări și a oferit informații referitoare la modul de funcționare a serviciilor veterinare din țara noastră, a celui de realizare a controalelor oficiale și a certificărilor pentru exportul de animale și produse de origine animală.

Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale din țara noastră, ANSVSA a convenit cu partea iordaniană reducerea perioadei de carantină pentru ovinele și bovinele destinate exportului de la 21 de zile la 14 zile, facilitând astfel comerțul cu animale vii.

Un punct important agreat de cele două părți a fost organizarea unor sesiuni de instruire în domeniul sanitar veterinar pentru experții iordanieni.

Cu acest prilej, președintele ANSVSA a subliniat dorința de cooperare pentru eliminarea barierelor din calea comerțului și de continuare a negocierilor, în scopul stabilirii condițiilor sanitare veterinare pentru intensificarea și diversificarea exportului de animale și produse alimentare în Iordania.