Biodiversitatea și contribuțiile naturii continuă să scadă, avertizează oamenii de știință!

Biodiversitatea, varietatea esențială a formelor de viață de pe Pământ continuă să scadă în fiecare regiune a lumii, reducând în mod semnificativ capacitatea naturii de a contribui la bunăstarea oamenilor. Această tendință alarmantă pune în pericol economiile, mijloacele de trai, siguranța alimentară și calitatea vieții oamenilor de pretutindeni, potrivit celor patru rapoarte științifice, scrise de peste 550 de experți, din peste 100 de țări.

Rezultatul acoperă trei ani de activitate, cele patru evaluări regionale ale biodiversității și serviciilor ecosistemice din America, Asia și Pacific, Africa, precum și Europa și Asia Centrală, cu excepția poliilor și a oceanelor deschise.

O tendință majoră este creșterea intensității agriculturii și silviculturii convenționale, ceea ce duce la declinul biodiversității. Există, de asemenea, exemple de practici agricole și forestiere durabile, care sunt benefice biodiversității și sporesc contribuția naturii pentru oameni. Contribuțiile materiale ale naturii la oameni, cum ar fi alimentele și energia, au fost promovate în detrimentul contribuțiilor de reglementare, cum ar fi polenizarea și formarea solului, și contribuții nemateriale, cum ar fi experiențele culturale sau oportunitățile de a dezvolta un sentiment de loc.

În Uniunea Europeană, printre evaluările stării de conservare a speciilor și a tipurilor de habitate de interes de conservare, doar 7% din speciile marine și 9% din tipurile de habitate marine prezintă o „stare de conservare favorabilă”. În plus, 27% din evaluările speciilor și 66% din evaluările tipurilor de habitate arată o „stare de conservare nefavorabilă”, celelalte fiind considerate „necunoscute”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*