Căpșunile deschid sezonul dulceţurilor!

Căpșunile sunt folosite în alimentație. Din ele se fac siropuri, gemuri și dulcețuri sau se consumă ca atare. În țara noastră se cultivă suprafețe mari în Transilvania și Muntenia. Cultura căpșunilor este foarte profitabilă și fără prelucrare, doar vânzând fructele ca atare.

Căpșunile se cultivă cu succes pe orice formă de relief, de la câmpie, până la altitudini de peste 1000 de metri. Rezistă bine la temperaturi foarte scăzute, chiar și -30°C. Stolonii de căpșuni se cultivă fie primăvara (martie – aprilie), fie toamna (septembrie – octombrie). Plantarea se face în benzi de 2-5 rânduri cu distanță între benzi de 80-95 cm. Stolonii se fasonează și se păstrează câteva frunzulițe, rădăcinile se curtează, apoi stolonii se mocirlesc, după care urmează plantarea.

Cultura de căpșuni are nevoie de multă apă, solul trebuie să fie mereu reavăn, astfel încât udarea prin picurare este cea mai bună soluție. Lucrările necesare culturii de căpșuni sunt umplerea golurilor, eliminarea florilor, prășile, plivit, dirijarea stolonilor, tratarea pentru combaterea bolilor și dăunătorilor.

Principalele boli ale căpșunilor sunt: putregaiul cenușiu, pătarea albă, pătarea purpurie, mana, antracnoza, făinarea, rizoctonia, fusarioza. Dăunătorii cei mai întâlniți sunt afidele, acarienii, viermii sârmă, gândacul căpșunului, limaxul cenușiu. Pentru a combate aceste boli și dăunători se utilizează fungicide și insecticide pentru culturile de căpșuni. Căpșunile se recoltează în mai-iunie, dar și mai târziu, în funcție de momentul plantării. Fructele se culeg când devin roșu aprins.

Sursa: Basf Divizia Agro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*