Ce obligații presupune GAEC 6 la nivel de exploatație agricolă?

Normele de condiționalitate obligatorii, cunoscute sub numele de GAEC-uri, sunt în număr de 9 începând din 2023, comparativ cu 7 câte au fost până în 2022. Dintre acestea, azi o să vorbim despre GAEC 6.

GAEC 6: Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile, continuă aplicarea cerinței de eco-condiționalitate GAEC 4: Acoperirea minimă a solului – pe timpul iernii, dar într-o versiune îmbunătățită.

În perioada 2014-2022, terenul arabil trebuia să fie acoperit cu culturi de toamnă și/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puțin 20% din suprafață arabilă totală a fermei. În actuala versiune a GAEC 6, fermierii trebuie să păstreze terenul acoperit pe cel puțin 80% din suprafață arabilă a exploatației și pe cel puțin 50% din suprafață culturilor permanente din exploatație.

În România, perioada cea mai sensibilă pentru sol este perioada de vară (15 iunie – 30 septembrie) caracterizată prin temperaturi foarte ridicate, lipsa precipitațiilor, secetă pedologică și atmosferică, alte fenomene meteo extreme, care pot cauza uscarea excesivă a solului și apariția fenomenelor de eroziune, degradare și deșertificare.

Obligații la nivel de exploatație agricolă:

• Acoperirea solului se poate asigura prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi de cel mult 2 săptămâni.

• În cazul culturilor permanente, acoperirea minimă a solului în perioada cea mai sensibilă (15 iunie – 30 septembrie) înseamnă fâșii înierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale pe cel puțin 50% din suprafața culturilor permanente din exploatație.

Cui se adreeseaza GAEC 6? Tuturor fermierilor care înființează culturi în teren arabil și culturi permanente. Prin urmare, ALCEDO vine în sprijinul dumneavoastră cu o oferta de culturi de acoperire verzi. Detalii, aici: https://www.sanatateaplantelor.ro/atenție-la-normele-de…/