Cea de-a 26-a ediție a Târgului Naţional al Mierii și-a deschis porțile în acest weekend!

Bucureştenii sunt aşteptaţi în acest weekend la Târgul Naţional al Mierii, un nou eveniment dedicat consumatorilor de produse apicole, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platforma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa.

„Târgul Naţional al Mierii, ediţia de primăvară, se desfăşoară în acest an în perioada 5 – 7 aprilie 2024, reprezintă cel mai important eveniment de profil din Capitală şi este deja un eveniment tradiţional care se bucură de o foarte bună participare atât din partea iubitorilor de produse apicole cât şi din partea apicultorilor, fie ei participanţi sau expozanţi, a procesatorilor din domeniul apicol, precum şi a reprezentanţilor din cadrul asociaţiilor apicole. Prin organizarea acestui eveniment ne dorim, ca de fiecare dată, să creştem cât mai mult interesul pentru albină, apicultură şi produse ale stupului, dată fiind importanţa acestui sector pentru agricultură, mediu, sănătate şi o alimentaţie echilibrată”, au comunicat reprezentanţii ACA.

România ocupă locul doi în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,3 milioane, înregistrând o producţie de miere de aproape 30.000 de tone şi un consum anual de 1,2 kg/locuitor, potrivit datelor statistice anunţate de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit ACA, consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor, în timp ce statistica MADR a consemnat un consum de 1,2 kg/an/locuitor.

Prin comparaţie, în Germania se consumă 2 kilograme de miere, iar în Olanda şi Belgia circa 1,5 kilograme. Românii consumă practic în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.

În anii trecuţi, producţia de miere a României era, în medie, de 22.000 de tone de miere anual, ţara noastră clasându-se pe locul patru în Europa.

În prezent, la nivel naţional există 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistraţi peste 35.000 – 37.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membrii ACA, care deţin peste 60% din efectivele de albine.

”La cea de a 26-a ediție a Târgului Naţional al Mierii sunt prezenți peste 100 de expozanţi – apicultori şi firme specializate, care își etalează produsele într-o gamă extrem de diversificată: de la produse apicole obţinute direct din stupină până la produse apicole condiţionate sau alte preparate derivate din produse apicole –  suplimente nutritive, cosmetice etc.

De asemenea, de acest târg beneficiază şi apicultorii deoarece vor fi prezente şi produsele dedicate acestora – stupi şi componente, utilaje şi alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, produse pentru nutriţie, cărţi de specialitate etc.”, au mai transmis reprezentanții ACA.