Cel mai mare parc eolian offshore, Walney Extension, de pe planetă a început  să producă energie electrică

Compus din 87 de turbine, fiecare cu o înălţime de două ori mai mare decât a celebrului Big Ben, parcul eolian offshore Walney Extension acoperă o suprafaţă de 145 kilometri pătraţi şi are o capacitate totală de 659 megawaţi, suficientă pentru a alimenta cu energie aproape 600.000 de locuinţe. Amplasat în Marea Irlandeză, la aproape 12 mile (19 kilometri) de coasta de nord-vest a Marii Britanii, parcul eolian offshore Walney Extension devansează deţinătorul actual al titlului de cel mai mare parc eolian offshore de pe planetă, London Array, în estuarul râului Tamisa.

„Acest proiect, finalizat la timp şi în limitele bugetului, marchează un nou pas important în viziunea Orsted a unei lumi care funcţionează în întregime pe bază de energie verde”, a declarat Matthew Wright, directorul diviziei din Marea Britanie a companiei daneze Orsted.

Grupul danez Orsted a început construcţia acestui proiect în anul 2015. Orsted deţine 50% din acţiunile acestui proiect, restul fiind împărţit în mod egal între fondurile daneze de pensii PFA şi PKA.

Europa este un jucător important în sectorul energiei eoliene offshore cu peste 4.000 de turbine eoliene offshore instalate în 11 ţări, potrivit datelor furnizate de organizaţia de profil WindEurope. Numai puţin de 13 noi parcuri eoliene offshore au fost finalizate în 2017, inclusiv primul parc eolian offshore plutitor de pe planetă. Marea Britanie avea în 2017 capacităţi instalate de 1,7 gigavaţi de energie eoliană offshore iar Germania avea capacităţi de 1,3 gigavaţi.