China, țara cu cea mai mare producție dar și cel mai mare consum de carne de porc din lume este grav afectată de pesta porcină africană, aceasta extinzându-se în ultimele luni în mai multe provincii ale statului asiatic, fapt ce a dus la sacrificarea a milioane de animale și la apelarea în masă a importului de carne chiar în apropierea Anului Nou Chinezesc.
China este cel mai mare producător de carne de porc din lume, care găzduiește aproximativ 700 de milioane de porci – jumătate din populația globală.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor fie ele domestice sau sălbatice, cu evoluție rapidă ce duce la moartea porcilor care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni și nici alte specii de animale.

În ultimele trei luni, pesta porcină africană s-a răspândit în 12 provincii chineze, reprezentând o zonă care adăpostește peste jumătate din populația de porci a țării. Virusul, transmis prin furaje contaminate sau expunere la animale infectate, are o rată de fatalitate aproape de 100% și nu există niciun vaccin.
Noi focare de pestă porcină au fost identificate în sudul Chinei, motiv pentru care aproximativ 70.000 de porci au fost sacrificați până în prezent pentru a preveni răspândirea virusului, potrivit ministerului agriculturii, iar o mare parte din provinciile producătoare de porci din țară sunt blocate.
Ministerul agriculturii a declarat totodată că va interzice alimentarea porcilor cu deșeuri de bucătărie, după ce va face legătura dintre majoritatea cazurilor timpurii. Deșeurile de bucătărie sunt utilizate pe scară largă în China pentru a hrăni porcii, în special de către fermierii mici, deoarece este mai ieftin decât furajele de porc comercializate. Reglementările impun încălzirea acestora la o anumită temperatură înainte de a fi dată animalelor, însă experții din industrie spun că acest pas este de multe ori sărit.
Beijing nu a spus încă modul în care a intrat în boală în țară, dar ministerul a constatat că 62% din primele 21 de focare erau legate de hrănirea acestora cu deșeuri de bucătărie, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său. Totodată, a interzis importurile produsului din orice zonă afectată.
China, unde consumul de carne de porc a crescut în tandem cu creșterea economică a țării, găzduiește jumătate din populația mondială de porci. Carnea de porc reprezintă două treimi din consumul de carne din China și este considerată o bază importantă de alimente motiv pentru care guvernul menține o rezervă strategică de carne de porc.
Tang Ke, un oficial al Ministerului Agriculturii, a declarat că prețurile cărnii de porc vor crește probabil și mai mult înainte de vacanța Anului Nou Chinezesc în februarie, când familiile se reunesc la mese mari. China consumă aproximativ 55 de milioane de tone de carne de porc pe an, majoritatea fiind obținute intern.
Creșterea deficitului de carne de porc din China este o veste bună, însă, pentru producătorii de carne de porc din restul lumii: China începe acum să importe mai mult carne de porc, în special din UE, Brazilia și Canada, crescând prețurile.
Christine McCracken, analist la RaboResearch, care este afiliată cu banca globală Rabobank, estimează că până la sfârșitul anului 2019, producția de porc din China ar putea fi redusă la jumătate. „Pierderile se ridică până la 400 de milioane de porci în China, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din producția mondială de porc, este un număr masiv”, subliniază ea. Estimarea, afirmă McCracken, se bazează pe informații provenite de la clienții companiei sale din China, care includ ambalatori de carne, companii care vând hrană pentru animale și experți în sănătate animală.
Până în prezent, consumatorii chinezi încă mai găsesc suficientă carne de porc pentru a cumpăra, datorită faptului că mulți fermieri și-au sacrificat efectivele din timp, de frica infecției. Cu toate acestea, în ultima lună, aprovizionarea a început să scadă, iar prețurile cărnii de porc înregistrează creșteri bruște în China.
De fapt, oamenii din întreaga lume încep acum să simtă efectele.
Cu mai puțini porci, China importă mai puțină soia pentru a-i hrăni. Acesta a fost un motiv suficient pentru a reduce prețurile globale pentru soia, ceea ce înseamnă mai puțini bani pentru fermierii din Brazilia și S.U.A.
Pesta porcină africană este prezentă și la porcii sălbatici din Europa. Cu toate acestea, producătorii de carne de porc europeni reușesc să-și protejeze efectivele comerciale de infecții prin măsuri de precauție, împiedicând orice aliment potențial contaminat sau îmbrăcăminte să intre în instalațiile unde trăiesc porcii.
În ceea ce privește fermele din China, pe de altă parte, dat fiind că foarte mulți porci provin din sute de mii de ferme de mici dimensiuni care au fost afectate cu precădere de epidemie, dacă nu își pot proteja animalele de infecții, este posibil să nu supraviețuiască.
În ciuda a 50 de ani de cercetări, oamenii de știință nu au reușit să dezvolte un vaccin care să fie sigur și eficient împotriva pestei porcine africane, și chiar dacă cercetările recente se dovedesc a fi fructuoase, ar putea trece ani înainte ca o doză eficientă să fie disponibilă în comerț.
