Combaterea „greenwashing-ului” (dezinformării ecologice), obiectiv cheie al inițiativei europene privind mențiunile ecologice!

Comisia Europeană și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor au publicat rezultatele unei verificări amănunțite a site-urilor web, un exercițiu care se efectuează anual pentru a se identifica încălcări ale legislației UE în materie de protecție a consumatorilor pe piețele online. În urma acestei verificări, a fost semnalată o problemă des întâlnită, și anume faptul că firmele își atribuie merite extinse în materie de practici verzi, care nu se regăsesc și în realitate.

În 42 % dintre cazurile în care a fost analizată folosirea cuvântului „ecologic” în diverse sectoare de activitate, cum ar fi confecțiile, produsele cosmetice și echipamentele de uz casnic, afirmațiile au fost exagerate, false sau înșelătoare. Astfel de practici pot fi calificate drept practici comerciale neloiale în temeiul normelor UE. Amploarea dezinformării ecologice a crescut, pe fondul tendinței consumatorilor de a alege produse ecologice. Astfel, europarlamentarul Daniel Buda a solicitat Comisiei Europene să fie comunicate instrumentele de care dispune în vederea unei sancționări mai aspre a acestor tipuri de practici comerciale neloiale și cum se poate asigura Comisia că produsele denumite „ecologic” respectă într-adevăr standardele impuse la nivelul UE.

În răspunsul primit din partea Comisarul European pentru Justiție, domnul Didier Reynders, acesta a comunicat faptul că Directiva privind practicile comerciale neloiale interzice o serie de practici comerciale înșelătoare, inclusiv practicile care pot induce în eroare consumatorul în legătură cu natura unui produs. Inițiativa privind Performanța de mediu a produselor și întreprinderilor va obliga întreprinderile să își justifice afirmațiile cu privire la amprenta ecologică a produselor/serviciilor lor prin utilizarea unor metode standard de cuantificare.

Scopul este ca aceste afirmații să fie fiabile, comparabile și verificabile peste tot în UE și să limiteze astfel dezinformarea ecologică – „greenwashing” (aceasta înseamnă că întreprinderile dau o impresie eronată cu privire la impactul lor asupra mediului).Iată răspunsul oferit de Comisarul European pentru Justiție, domnul Didier Reynders:

„1. Directiva privind practicile comerciale neloiale interzice o serie de practici comerciale înșelătoare, inclusiv practicile care pot induce în eroare consumatorul în legătură cu natura unui produs și cu impactul său asupra mediului. În cazul încălcării dispozițiilor naționale de transpunere a directivei, statele membre trebuie să prevadă sancțiuni care trebuie să fie eficace, proporționale și disuasive. Modificările recente aduse directivei vizează consolidarea în continuare a normelor privind sancțiunile. În plus, Regulamentul privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului garantează că statele membre cooperează în mod eficient atunci când un comerciant încalcă drepturile consumatorilor în mai multe state membre. Comisia coordonează acțiunile de asigurare a respectării legislației la nivelul UE întreprinse de autoritățile naționale de protecție a consumatorilor pentru a combate practicile care dăunează unei mari majorități a consumatorilor din UE.

2. Instanțele judecătorești naționale sau autoritățile administrative responsabile cu punerea în aplicare a directivei trebuie să stabilească dacă Directiva 2005/29/CE a fost sau nu încălcată într-un anumit caz, pe baza tuturor circumstanțelor și faptelor cazului. Comercianții trebuie să dispună de dovezi în sprijinul afirmațiilor lor și să le furnizeze autorităților competente însărcinate cu asigurarea respectării legislației în cazul în care afirmația este contestată.

În prezent, Comisia lucrează la actualizarea orientărilor sale privind aplicarea Directivei 2005/29/CE.Inițiativa privind capacitarea consumatorilor în cadrul tranziției verzi, anunțată în Noua agendă privind consumatorii, urmărește, printre altele, să abordeze în mod specific practicile comerciale neloiale asociate cu „dezinformarea ecologică”.

Se preconizează că alte aspecte ale acestei practici vor fi abordate de alte inițiative relevante în curs de pregătire, în special inițiativa privind mențiunile „ecologic”.”