Comisia Europeană a decis să retragă Mancozeb de pe piață!

Comisia Europeană a decis ieri să retragă Mancozeb de pe piața Uniunii Europene.

Conform declaraţiei comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides:

„Protecția cetățenilor și a mediului împotriva substanțelor chimice periculoase este o prioritate pentru Comisia Europeană. Reducerea dependenței de pesticidele chimice este un pilon cheie al strategiei Farm to Fork pe care am prezentat-o ​​primăvara trecută. Nu putem accepta ca pesticidele dăunătoare sănătății noastre să fie utilizate în Uniunea Europeană. Statele membre ar trebui să retragă urgent toate autorizațiile pentru produsele fitosanitare care conțin Mancozeb ”.

Mancozeb este o substanță activă care este utilizată în mai multe pesticide din UE. Propunerea a fost susținută de statele membre în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente și furaje din octombrie.

Urmează evaluarea științifică efectuată de EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor), care a confirmat problemele de sănătate, în special având un efect toxic asupra reproducerii și protecția mediului.

Mancozeb are, de asemenea, proprietăți perturbatoare endocrine pentru oameni și animale. Statele membre vor trebui acum să retragă autorizațiile pentru toate produsele fitosanitare care conțin Mancozeb până în iunie 2021.