Cooperativa Țara Mea a livrat 10.000 de tone de legume românești!


Cooperativa „Țara Mea” a livrat în acest sezon mai mult de 10.000 de tone de legume românești, în valoare de peste două milioane de euro, asigurând supraviețuirea a cel puțin 300 de fermieri autohtoni, a anunțat asociația.

„În contextul în care, la început de an, România importa masiv legume, Țara Mea a reușit să livreze în acest sezon peste 10.000 de tone de legume românești, susținând astfel producția și asigurând supraviețuirea a peste 300 de fermieri autohtoni. Producția autentic românească a constat în roșii, castraveți, ardei, ceapa și va continua, în această toamnă, cu valori estimate de 1.200 de tone de rădăcinoase lunar”, se precizează în comunicatul organizație.

În prezent, 300 de producători fac parte din programul “Legume românești” susținut de Țara Mea și cultiva legume pe o suprafață totală de 600 de hectare.
Reprezentanții organizației susțin că, la începutul sezonului trecut, producătorii locali acuzau pierderi masive, iar hipermarketurile se vedeau nevoite să importe legume, în lipsa sustenabilităţii, dar în prezent producția controlată și comenzile integrate au reușit să schimbe balanța, favorabil pentru fermierii români și producția românească.

„Specialiștii Țara Mea, de la ingineri agronomi până la responsabili de conturi în relația cu marile lanțuri de magazine, au reușit să creeze un lanț unitar de producție și livrare, care, după 2 ani de muncă, reușește să aducă legumele românești acolo unde le este locul: pe mesele românilor. Producția controlată nu are rolul de a condiționa producătorii locali, ci dimpotrivă, de a înlesni comunicarea dintre dintre ei și marile lanțuri de magazine, astfel încât să nu fie irosite produse și resurse. Este evident că, dacă întreaga țară produce tomate în aceeași săptămână, acestea nu vor putea fi vândute sau că, dacă nu pot răspunde la 2-3 comenzi diferite, vor obliga hipermarketul să importe. Din fericire, fermierii noștri au înțeles, au văzut rezultatele în propriile buzunare și din ce în ce mai mulți producători locali ni se alătură”, a declarat Florin Burculescu, președinte Cooperativa Țara Mea.

În acest moment, 300 de producători locali, organizați sub brandul Țara Mea, livrează legume proaspete în magazine, iar pentru sezonul de toamnă, estimează livrări de 1.200 tone/lună reprezentând rădăcinoase și cartofi romanești. Proiectul pentru anul viitor presupune identificarea, stocarea și înmulțirea semințelor din soiuri autentice românești, încurajarea producției în bazinele legumicole tradiționale ale României, precum și asigurarea de suport juridic și consiliere pentru înființarea de noi cooperative, mai mici, care să le asigure, în timp, independența producătorilor locali. Un alt obiectiv propus pentru anul viitor este înjumătățirea importurile de legume la nivel național, Țara Mea pregătește cea mai mare platformă națională de legume, instrument online care va asigura contactul direct între fermierii locali și hypermarketuri, fară intermediari.

Brandul Țara Mea livrează, încă din 1996, produse românești autentice, de cea mai bună calitate. Cooperativa Țara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România și are peste 1.000 de fermieri membri, cu activități pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor și până la producția de carne de porc și pasăre, produse finite și băcănie.