Impactul schimbărilor climatice asupra unora dintre cele mai importante podgorii europene!

Cercetătorii din cadrul Facultății de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași au studiat, timp de șase ani, impactul schimbărilor climatice asupra unora dintre cele mai importante podgorii europene: Bordeaux și Valea Loirei (Franța), Valea Rhinului (Germania), La Rioja (Spania), Cotnari (România) – și arealul South Sussex din Sudul Marii Britanii.

„În contextul schimbărilor climatice, ne-am propus să studiem, alături de partenerii noștri din instituții europene, impactul acestui fenomen global asupra podgoriilor, să elaborăm prognoze privind evoluția viticulturii în următoarele decenii, să identificăm soluții de adaptare la acest fenomen și de diminuare a impactului său asupra viticulturii. Cercetările efectuate de noi au evidențiat modificarea profilului climatic al tuturor podgoriilor studiate, că efect al creșterii temperaturilor, cu consecințe pozitive pentru cele din zona temperată, mai răcoroasă, precum Valea Rinului, Cotnari, Valea Loirei, dar și preocupante pentru podgoriile mai apropiate de climatul mediteranean, precum Bordeaux și La Rioja”, a explicat prof. univ. dr. Liviu Mihai Irimia, decanul Facultății de Horticultură din Iași, cercetător principal în cadrul programului.

În cadrul proiectului LIFE ADVICLIM, lansat în 2014 și coordonat de Universitatea Rennes 2 din Franța, au fost dezvoltate tehnologii adaptabile podgoriilor europene. Potrivit comunicatului de presă al USAMV Iași, au fost dezvoltate rețele de senzori de temperatură pentru fiecare podgorie și o platformă web care permit viticultorilor să evalueze impactul schimbării climatice asupra propriilor parcele, să experimenteze metode de adaptare și să măsoare emisiile de gaze cu efect de seră, pe care le generează propriile lucrări de întreținere.

„Concret, USAMV Iași a coordonat în cadrul proiectului ADVICLIM activitatea Demonstrații pe site-urile pilot europene, a efectuat spațializarea și analiza indicilor bioclimatici din perioadele 1951-1990 și 1991-2010 din cele șase podgorii, a stabilit prognoza evoluției potențialului viticol al podgoriei Cotnari pentru perioada 2020 – 2100 și a studiat comportamentul viței de vie în diferite contexte de mediu și tehnologice din arealul Cotnari”, a ţinut să mai sublinieze prof. univ. dr. Liviu Mihai Irimia. Cercetările au reunit universități și instituții de cercetare de mare prestigiu din Europa: CNRS, INRA, IFV și Bordeaux Science Agro din Franța; Universitatea Geisenheim din Germania, Universitatea Publică Navarra din Spania, Plumpton College din Marea Britanie și USAMV Iași, din România.