Creșterea costurilor ar putea reduce rata de aplicare a îngrășămintelor în 2022!

Problemele legate de disponibilitatea gazelor naturale la nivel global provoacă îngrijorări legate de lipsa de îngrășăminte cu azot (N). În plus, chiar dacă prețurile la îngrășăminte sunt sus, disponibilitatea îngrășămintelor este pusă sub semnul întrebării, marii producători mondiali limitând exporturile și păstrând produsele pentru piață internă.

Ca urmare, pentru 2022 se preconizează că fermierii nu vor mai cumpără la fel ca și până acum îngrășămintele pe bază de azot. Este clar că din punct de vedere economic, pentru a contrabalansa creșterile de prețuri, se vor aplica doze mai mici de îngrășăminte. Pentru a asigura necesarul de nutriție al plantelor, fermierii trebuie să își îndrepte atenția spre a utiliza cât mai țintit acest input. Când vine vorba de fertilizare, trebuie să începeți cu analiza solului, după care vă puteți echilibra costurile prin decizii agronomice.

Utilizați tehnologia de aplicare cu rată variabilă pentru a aplica îngrășăminte doar în zonele unde este necesar. De asemenea, practicile de agricultură conservativă susțin utilizarea covoarelor vegetale în rotația culturilor, între două culturi principale, pentru a asigura o acoperire continuă a solului și pentru a spori volumul de resturi vegetale incorporate în sol, stimulând activitatea biologică. Pentru înființarea acestora se poate folosi o singură specie sau un amestec de specii de plante, în funcție de rotația culturilor agricole și de obiectivul pe care îl urmărim pe fiecare sola. În cazul în care se urmărește îmbogățirea cu azot a solului, se vor utiliza culturi fixatoare de azot (trifoi, lucernă, mazăre), generând o posibilă economisire a îngrășămintelor chimice.

Sursa: www.sanatateaplantelor.ro