Cum putem combate eficient bolile și dăunătorii viței de vie?

Dacă dorim să avem roade bogate și vinul să iasă bun, vița de vie trebuie să fie sănătoasă.

Bolile și dăunătorii la viței de vie

Îngălbenirea aurie este boala care atacă unii lăstari și este provocată de o insectă cunoscută sub denumirea știițifică de Scaphoideus littoralis sau cicadă. În urma atacului acestei insecte, frunzele lăstarilor se răsucesc, se îngălbenesc și, în cele din urmă cad. În plus, atacul cicadei are și alte consecințe: vița de vie nu se mai dezvoltă uniform; lăstarii afectați sunt mult mai sensibili la temperaturile scăzute; producția este afectată, lăsând în urmă struguri dezvoltați neuniform și acri. De aceea, este necesar să monitorizăm vița de vie ori de câte ori ni se pare că ceva nu este în regulă. Printre metodele pe prevenire și combatere se numără aplicarea insecticidelor potrivite precum și tăierea și arderea lăstarilor afectați.

Cancerul bacterian al viței de vie provoacă daune însemnate culturii viticole și este produs de bacteria Agrobacterium vitis. Această bacterie supraviețuiește în solul în care este plantată vița de vie, precum și în rădăcina ei. De asemenea, se transmite rapid prin unelte și echipamente infectate, care nu sunt dezinfectate corespunzător. De aceea, recomandarea specialiștilor este ca de fiecare dată când faciem tăieri la vița de vie, să dezinfectăm cu atenție toate instrumentele pe care le folosim să evităm producerea rănilor. Primăvara, înainte de tăieri, putem aplica produse fitosanitare pe bază de cupru. Și, dacă apar tumori pe corzi sau butuc, trebuie tăiate și ulterior se aplică mastic cicatrizant.

Făinarea viței de vie este una dintre cele mai întâlnite boli. Este produsă de ciuperca Uncinula Necator și atacă lăstarii tineri, frunzele și fructele. Recunooșterea atacului acestei ciuperci se face după apariția petelor alb-cenușii pe frunze, iar pe strugurii încă verzi după miceliul alb-cenușiu, care, în timp, devine prăfos. Această ciupercă apare în perioadele calde și secetoase, și netratată la timp, poate distruge o mare parte din producție. De aceea trebuie aplicate corespunzător lucrările de întreținere și irigare . Dacă se întâmplă ca pe vița de vie să apară micelii sau putregai cenușiu, trebuie tăiate, cu unelte dezinfectate, lăstarii afectați fiind arși imediat. Apoi, aplică fungicide recomandate pentru vița de vie. În afară de aceste boli provocate de dăunătorii enumerați, mai există și alți dăunători pe care trebuie luați în serios, și anume:

Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae) – poate fi combătut cu ajutorul acaricidelor, adică a substanțelor fitosanitare ce omoară păianjenii;

Tripsul viței de vie (Anaphothrips vitis) – combatere cu tratamente fitosanitare specifice;

Filoxera (Daktulosphaira vitifoliae) – combatere cu tratatente fitosanitare specifice afidelor;

Nematodul (Xiphinema spp.) – acesta poate fi combătut prin efectuarea rotației culturii, precum și evitarea terenurilor umede.

Pe lângă tratamentele fitosanitare pe care le putem folosi în caz de atac al dăunătorilor, putem aplica și alte metode care să ne ajute să preveni apariția acestora. Este foarte important să efectuăm corect toate lucrările solului (arat, prășit) și să aplicăm îngrășăminte în mod rațional, pentru a diminua apariția dăunătorilor. Totodată, tebuie cultivate soiuri rezistente la atacurile dăunătorilor. Și tăierile de primăvară și toamnă trebuie realizate corect utilizându-se echipamente potrivite și dezinfectate corespunzător. Nu uitați să alegeți un teren bun pentru plantare și încercați să evitați solurile argiloase care sunt propice dezvoltării dăunătorului filoxera.