De Ziua Apei, să vorbim despre valorificarea ei și cum să o gestionăm corect!

Începând cu anul 1993, pe 22 Martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Apa este probabil cea mai mare provocare globală, iar scopul acestei zile este de a atrage atenția asupra protejării resurselor de apă. De ce trebuie să o protejăm? Pentru că fară apă nu există viață pe Terra, iar pentru noi, cei din agricultură, apa este vitală.

În prezent, agricultura este responsabilă pentru două treimi din consumul de apă din lume, iar previziunile arată că până în 2050 va fi nevoie de o cantitate dublă pentru a asigura hrana necesară. Ce putem face? Putem adopta tehnologii care conservă apa în sol și, în paralel, trebuie să învățăm să o utilizăm cât mai eficient, să adaptăm plantele la un consum mai redus de apă, chiar să le facem să reziste pentru perioade scurte, când apa lipsește sau este foarte puțină în sol.

Lipsa apei la semănat, în toamnă sau în primăvară, ne-a făcut să ne îndreptăm și spre produse care ne ajută să putem semăna și în aceste condiții. Așa s-a născut produsul ZEBA SP, un superabsorbant biodegradabil, care înmagazinează cantități mici de apă și o eliberează treptat plăntuțelor în curs de răsărire, dar și plantelor mai mari. Astfel, se reduce stresul plantelor provocat de deficitul de umiditate în sol, mai ales în perioada de pornire în vegetație. ZEBA SP crește capacitatea de reținere a apei în sol (1:400), menține un nivel de umiditate în zona semințelor sau a rădăcinii (rizosfera) și reduce scurgerile de nutrienți importanți, reducându-se astfel pericolul de pierdere în procesul de levigare și evaporare.

ZEBA SP se dehidratează și se rehidratează în mod repetat în timpul unui sezon și eliberează umiditatea captată după necesitățile plantelor. Important! ZEBA SP se poate aplică pe toate tipurile de sol, atât pentru culturi horticole (în spații protejate, dar și în câmp), cât și pentru culturi agricole, fiind un produs netoxic, sigur și degradabil. Iată cum un produs pe bază de amidon ne poate ajuta să suplinim o parte din lipsa apei din sol. Pentru mai multe informații despre aceste produse, vă rugăm să apelați la reprezentanții ALCEDO din zona dumneavoastră agricolă sau rămâneți conectați la întreaga ofertă ALCEDO direct de pe telefonul mobil, cu ajutorul aplicației ALCEDO pentru fermieri iscusiți, disponibilă acum din AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/