Eficiența economică a producției de carne de bovine la nivelul fermei

Autor: Ing. Lidia IURCHEVICI – ICEADR București

Diferite cercetări au scos în evidență discrepanţele dintre potenţialul agriculturii şi contribuţia acesteia la dezvoltarea durabilă şi la reducerea gradului de sărăcie. Țara noastră are caracteristici structurale asemănătoare cu cele din alte state membre, însă prezintă un decalaj semnificativ între categoriile de ferme mari şi cele de ferme mici, prevalând, încă, agricultura de subzistenţă și de semisubzistență.

În aceste condiții, indicatorii de rentabilitate sunt scăzuți, chiar negativi, pentru multe dintre activități, inclusiv pentru creșterea animalelor. În fermele mici, noile tehnologii pătrund cu greutate, receptivitatea fiind încă, scăzută.

În medie, indicatorii tehnico-economici ai producției de carne de bovine indică faptul că, valoarea producției totale a fost de 5.423 lei/cap/an, cheltuielile totale 5.767 lei/cap, costul de producție de 12,22 lei/kg în viu, rata profitului brut negativă, -6,3%, iar rata profitului net + subvenții -0,1%.

Cea mai mare parte a cheltuielilor variabile sunt reprezentate de cele cu furajarea, care ocupă aproximativ 71,85%, de aceea este necesară utilizarea unor rații furajere pentru animale care sunt optimizate atât din punct de vedere tehnic, să răspundă nevoilor fiziologice și de producție, cât și economic, să asigure obținerea de producții maxime, cu costuri reduse.

Contextul geo-politic și socio-economic actual nu este cel mai prielnic, astfel că fermierii sunt nevoiți să încheie activități cu rezultate negative, uneori chiar și în condițiile accesării de sprijin financiar. Gradul de încredere este de asemenea, problematic, rezistența la asociere este, încă, prezentă, sub motivul lipsirii de proprietate.

Rezultatul este slaba reprezentare în negocieri, probleme în desfacerea produselor, livrare de materie primă în locul produselor cu valoare adăugată, prețuri reduse pentru producțiile valorificate, competiție cu produsele importate, slăbirea motivației de continuare a activităților, la care se adaugă lipsa forței de muncă. Tabloul actual al producției animaliere nu este unul încurajator, în special pentru micul producător, însă există și exemple de succes, care demonstrează pasiune, continuitate și satisfacția muncii.

Sursa foto: https://fergusfarm.ro