EFSA avizează favorabil un nou hibrid de rapiță MG

Grupul pentru organisme modificate genetic (OMG) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a publicat la, sfârșitul lunii trecute, avizul științific referitor la siguranța utilizării rapiței Ms8 × Rf3 × GT 73 și a tuturor combinările sale, care nu au fost autorizate anterior.

Oamenii de știință EFSA au evaluat în urmă cu doi ani rapița Ms8 x GT 73 și Rf3 x GT 73 și sub-combinațiile sale, conform aplicației de marketing în cauză, dar au considerat că nu sunt în măsură să finalizeze evaluarea produselor bogate în proteine, precum izolatele proteice de rapiță sau produse de această natură folosite în hrana animalelor.

În urma unui mandat primit din partea Comisiei Europene, Grupul OMG a efectuat un studiu de toxicitate de 28 de zile la șoareci, cu proteina glifosat oxidoreductază (GOX v247), oferit pentru a completa informațiile legate de cererea de comercializare pentru rapița Ms8 × Rf3 × GT 73 și sub-combinațiile sale Ms8 x GT 73 și Rf3 x GT 73. Această cerere de comercializare s-a referit la utilizarea sa în alimente și furaje, import și prelucrare, cu excepția proteinei izolate pentru alimente. Studiul a fost realizat în conformitate cu TOC 407 OCDE și cu principiile Bunelor Practici de Laborator.

În urma studiului nu au fost observate efecte adverse.

Luând în considerare evaluarea sa anterioară, precum și rezultatul studiului de toxicitate de 28 de zile, grupul OMG, bazându-se pe o abordare în funcție de relevanța dovezilor, concluzionează că alimentele și furajele care conțin, constă din sau sunt produse din rapiță modificată genetic Ms8 x Rf3 x GT73 și sub-combinațiile sale Ms8 x GT73 și Rf3 x GT73 sunt la fel de sigure ca și rapița convențională.

Sursa:https://agrobiotechrom.ro/