Etiopia a devenit un producător important de flori!

Etiopia a devenit un jucător important pe piaţa horticolă globală şi în prezent şi-a fixat atenţia pe piaţa din SUA, în încercarea de a pune capăt dominaţiei producătorilor din America Latină. În urmă cu 10-15 ani Etiopia nu exporta niciun singur trandafir, dar acum lucrurile s-au schimbat radical.

Exporturile de flori ale Etiopiei sunt concentrate pe Europa şi au făcut din această ţară al doilea mare producător de flori din Africa, după Kenya, şi al patrulea producător mondial, potrivit unui raport elaborat de analiştii de la banca Rabobank. Aproximativ 80% din producţia de flori a Etiopiei este transportată cu avionul în Olanda, centrul comerţului mondial cu flori, de unde este re-exportată.

Etiopia beneficiază de o climă tropicală şi altitudini ridicate care îi oferă lumină naturală pe întreaga perioadă a anului, combinată cu zile călduroase şi nopţi reci, condiţii similare cu cele din Anzi, graţie cărora producătorii din Ecuador şi Columbia domină în prezent exporturile de flori spre SUA.

Asociaţia producătorilor şi exportatorilor horticoli din Etiopia (EHPEA) şi-a propus să stimuleze veniturile realizate de pe urma exporturilor de flori şi alte plante până la un miliard de dolari pe an de la 280 milioane de dolari în prezent. Pentru a atinge acest obiectiv Guvernul de la Addis Abeba vrea să elibereze alte 6.100 de hectare de teren pentru horticultură, de aproape patru ori mai mult decât suprafaţa actuală pe care se cultivă flori, şi să deschisă piaţa pentru jucătorii străini.