“Femeile trăiesc marea provocare de a naviga printre mai multe roluri când sunt pasionate de cariera lor!”

Interviu cu Anamaria Damian, director general NHR Agropartners

Ca director general al companiei NHR Agropartners, vă rugăm să ne spuneți cât de greu este să fii lider într-un domeniu tehnic din agribusiness?

Domeniul vânzărilor de mașini agricole este un sector comercial deosebit și provocator, relația cu fermierii fiind una cu adevărat specială. Este o relație apropiată, bazată pe multă încredere și cunoaștere. O vizită la un fermier se transformă de multe ori în a lua masa îm­preună, ești privilegiat să mănânci mâncare adevărată, curată, iar prin asta, de fapt, împarte cu tine cel mai de preț dar. A fi lider în orice domeniu aduce cu sine provocări, și nu întotdeauna poți face alegerea cea mai bună, dar în definitiv ce contează cu adevărat este să nu renunți la valorile și principiile care te călăuzesc în nicio situație, cât de complicată ar fi ea.

Anul 2023 a fost marcat de provocări – seceta și arșița prelungită au compromis culturile agricole, cu repercusiuni asupra companiilor din agribusiness. Care a fost poziţia NHR Agropartners în această situaţie?

În ultimii ani, mediul de afaceri din domeniul agriculturii s-a confruntat cu multe obstacole, cu multe neprevăzute, cu multe elemente necunoscute, apărute pentru prima oară. Probabil că seceta este elementul constant și de aceea nici nu mai apare atât de mult în discuțiile libere cu fermierii. Criza din Ucraina, dobânzile ridicate, volatilitatea prețurilor și menținerea prețului scăzut la cereale sunt elemente care i-au determinat pe fermieri inclusiv să se unească într-un protest comun care s-a finalizat cu obținerea unora dintre revendicări. Lucru ce ar trebui salutat. Fiindcă unitatea este esențială pentru a avea o voce, o voce care să se facă auzită la un nivel decizional. NHR Agropartners a reușit să creeze programe în care să fie alături de fermieri, prin campania financiară în care dobânda fixă de 3.99% pe an oferită către clientul final să aibă un nivel accesibil, dar și prin sistemul de loialitate la revizii, ce presupune un discount suplimentar semnificativ de 25% pentru cei care aleg să facă revizia completă cu specialiștii de service NHR. Ne respectăm angajamentul de a fi la bine și la rău împreună cu fermierii. Acestea sunt programele noastre care se derulează în prezent și pe care vom încerca să le păstrăm cât mai mult timp posibil pentru a sprijini agricultura românească și pe cei care îi sunt dedicați.

Care este, la acest moment, apetitul fermierilor pentru investiţiile în sectorul maşinilor şi echipamentelor agricole, în contextul actual?

În momentul de față, apetitul pentru investiții nu este foarte ridicat, am men­ționat mai sus elementele care fac dificilă o altfel de atitudine din partea fermierilor. Având însă în vedere că sunt deja în derulare proiecte FEADR și că vremea a fost în majoritatea zonelor favorabilă, ne așteptăm ca fermierii să își recapete dorința de a cumpăra tehnologie agricolă de un înalt nivel începând cu a doua parte a anului. Doar investind putem să obținem rezultate superioare și după această idee ne ghidăm și noi în NHR Agropartners, dar și clienții noștri.

Cât de solicitantă este funcţia dumneavoastră şi care sunt elementele definitorii pentru femeile aspirante la o carieră de succes?

Femeile trăiesc marea provocare de a naviga printre mai multe roluri, destul de diferite, ce se succed foarte rapid, atunci când sunt preocupate de cariera lor. Și fiecare rol are menirea și importanța lui, iar noi ar trebui să nu îl neglijăm pe unul în favoarea celuilalt, ci să găsim acel echilibru care să ne aducă satisfacția personală de a fi ceea ce ne dorim să fim. Mamă, prietenă, ajutor, lider, îngrijitoarea căminului necesită fiecare un alt set de abilități pe care trebuie să îl dezvoltăm. Dar în dorința noastră de a reuși în carieră și a ne identifica nu doar cu viața de familie, ci și cu capacitatea de a ne construi propriul drum bazat doar pe puterile noastre, este important să nu uităm de latura noastră feminină, de valorile noastre, de căldura noastră. Eu nu consider că e rău să fim diferite de colegii noștri de sex masculin aflați pe poziții similare, important e că aportul fiecăruia să fie adus cu intenții bune și în beneficiul tuturor.

La finalul interviului, vă rugăm să transmiteţi un mesaj fermierilor parteneri ai companiei NHR Agropartners, dar și tuturor femeilor care activează în agricultură?

Doresc tuturor ca această primăvară să vină cu pace și liniște, colaborare și înțelegere, ca oamenii să nu uite că cea mai importantă e latura lor umană și împreună putem reuși orice ne propunem.