Fermierul Adrian Ţone reclamă nefuncţionalitatea sistemului de irigaţii Jilava!

Ministrul Adrian Oros a explicat în nenumărate rânduri că problema secetei din acest an este un subiect extrem de sever, iar rolul irigaţiilor în acest context este vital.

„Noi, la această dată, facem niște evaluări și nu știm, în ultimii 3 sau 4 ani, cât de corect au fost făcute aceste reabilitări și vina pentru care nu se irigă acum pe suprafețele raportate pe hârtie și pe care le-am preluat de la cei dinainte. Este vina fermierilor că nu și-au făcut reparațiile pe infrastructura secundară, că nu au echipamente de udat sau este vina celor care au gestionat și au făcut aceste reabilitări fie prost, fie în zone care nu deservesc infrastructura secundară? Vom avea foarte rapid evaluări ale acestor lucrări pe fiecare zonă în parte, pe fiecare amenajare și pe fiecare asociație de udători”, a explicat ministrul agriculturii.

Ministrul Oros a îndemnat fermierii, chiar dacă nu sunt în organizaţii de udători, dar se află în zona canalelor umplute cu apă, să anunţe secţiile ANIF pentru a începe udarea culturilor.

Ca urmare a acestor declaraţii, directorul ANIF a ţinut să atragă atenţia pe un post de televiziune că sistemele de irigaţii sunt funcţionale, dar că niciun fermier nu a solicitat apă.

În urma acestei afirmaţii, fermierul Adrian Ţone de la SC. Bangkok 84 Impex Srl ne-a contactat la redacţie, revoltat fiind de afirmaţia nefondată a directorului ANIF.

„Sunt foarte revoltat de afirmaţia directorului ANIF care a ieşit pe un post de televiziune să spună că sistemul de irigaţii Jilava este funcţional dar culmea niciun fermier nu a comandat apă. Este revoltător! Trebuie să vă precizez că sistemul de irigaţii Jilava a fost inaugurat în luna octombrie 2018 când s-a afirmat că a fost complet reabilitat după 12 ani. La vremea accea, am atenţionat că staţia nu este funcţională din cauza unor probleme tehnice de construcţie, însă am fost asigurat că în 2-3 zile totul va fi remediat. De atunci nimic nu s-a mai întâmplat!”, a ţinut să precizeze Adrian Ţone.