Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că programul pentru reabilitarea infrastructurii de irigații trebuie regândit

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că toți angajații MADR și ANIF care răspund de lucrările de reabilitare a sistemului naţional de irigații și care nu și-au făcut treaba vor fi concediați.

„Vom verifica și calitatea tuturor lucrărilor făcute până acum și toate lucrările făcute prost care nu au fost plătite nu le vom plăti, iar contractele respective le vom rezilia. Toți cei care au răspuns de aceste lucrări din partea ministerului, a ANIF-ului, au monitorizat și au gestionat aceste lucrări și dacă vom constata că aceste lucrări sunt proaste vor pleca! ”, a precizat șeful MADR.

Ministrul agriculturii a mai arătat că în trei ani s-au alocat doar 529 de milioane de lei pentru refacerea sistemului național de irigații.

„Programul pentru reabilitarea infrastructurii de irigații trebuie regândit, în condițiile în care în prezent pot fi irigate peste 600.000 de hectare, dar se irigă doar 133.407 hectare. Vom reprioritiza lucrarile! De aceea, vor avea prioritate investițiile în infrastructura principală de irigații din zonele în care fermierii au accesat și fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea infrastructurii secundare. Îndemnăm toți fermierii, chiar dacă nu sunt în asociații de udători, dar sunt în zona canalelor care sunt umplute cu apă, să anunțe secțiile ANIF și să înceapă udarea. Noi trebuie să fim anunțați ca să știm ce volume de apă să introducem pe acele canale. Practic, astăzi irigam 133.407 hectare. Asta este din păcate situația reală şi consecința acelui program care în 5 ani , cu 1 miliard de euro, trebuia să reabiliteze infrastructura aferentă pe 2 milioane de hectare”, a completat șeful MADR.

Ministrul a precizat că se fac verificări cu privire la modul în care au fost făcute lucrările de reabilitare a infrastructurii principale de asigurări în ultimii 3-4 ani și că nu se știe deocamdată a cui este vina că nu se pot iriga suprafețele care au beneficiat de investiții. Acesta a dat asigurări că vor fi repornite toate sistemele care pot fi făcute funcționale și că va fi regândită strategia în domeniul irigațiilor, întrucât schimbările climatice afectează dramatic sectorul agricol, iar securitatea alimentară a României poate fi grav afectată.