Fertilizanții lichizi SYNERTECH, strategia viitorului în agricultura modernă

În țara noastră, cel mai mare impact asupra productivității și calității culturilor agricole îl au condițiile climatice, într-o continuă schimbare, ce se manifestă pe parcursul perioadei de vegetație, mai ales în stadiile fenologice cheie ale fiecărei culturi. Ansamblul condițiilor climatice, alături de tehnologia aplicată, determină nivelul recoltei unei culturi, în funcție de evoluția fiecărui parametru ce se poate afla în limite mai apropiate sau mai îndepărtate față de cerințele speciei.

Tehnologia de cultură, alături de factorii de natură climatică au o importanță semnificativă în ceea ce privește nivelul recoltelor obținute. Fertilizanții joacă un rol major în îmbunătățirea productivității generale a agriculturii și în îndeplinirea cerințelor fermierilor, care tind spre tehnologii moderne. Rolul îngrășămintelor este de a face agricultura mai eficientă și mai ușoară. Atunci când accentul se pune pe fertilizare, echilibrul dintre rentabilitate și productivitate este o necesitate, alegerea tipului potrivit de îngrășământ fiind esențială.

Din dorința furnizării unor soluții agronomice care optimizează performanța agricolă și protejează mediul înconjurător, Timac Agro România împreună cu specialiștii departamentului de cercetare din cadrul  Centrului Mondial de Inovație Roullier (CMI)  au conceput gama de îngrășăminte lichide Synertech.

Îngrășămintele lichide sunt utilizate pe scară largă în țările cu o agricultură intensivă datorită multiplelor avantaje pe care le au comparativ cu solidele. Astfel, ușurința în manipulare, acțiunea mai rapidă și uniformitatea în aplicare sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le au fertilizanții lichizi.

BENEFICIILE FERTILIZANȚILOR LICHIZI DIN GAMA SYNERTECH

SARMIZEGETUSA este un fertilizant starter lichid cu aplicare ultralocalizată conceput să acționeze din primele ore de după germinare. Este destinat atât culturilor de toamnă cât și celor de primăvară, aplicarea acestuia contribuind la o mai bună răsărire a plantelor, combaterea carenței induse, mai ales în cazul fosforului,  ce se manifestă în primele stadii vegetative, dezvoltarea sistemului radicular și creșterea productivității și calității recoltelor.

CAPIDAVA și PETRODAVA pot fi aplicate localizat, în patina de îngrășământ, concomitent cu lucrarea de semănat. Stimulează pornirea în vegetație a plantelor, dezvoltarea sistemului radicular și îmbunătățirea vieții microbiologice a solului. Testele efectuate în ultimii ani în țara noastră au scos în evidență eficiența fertilizanților lichizi comparativ cu variantele solide, mai ales în condiții de lipsă de umiditate, cele mai bune rezultate fiind obținute în cazul sistemelor mixte de fertilizare (solid plus lichid).

NAPOCA este un fertilizant lichid pe bază de azot, sulf și microelemente. Suplimentar, produsul conține și o componentă organică ce contribuie la îmbunătățirea nutriției plantelor și stimularea vieții microbiene a solului cu efecte pozitive asupra productivității finale.

TOMIS 1 este un produs pe bază de azot, potasiu și microelemente ce conține extracte de alge brune și plante, cu acțiune directă asupra stimulării metabolismului plantelor, în special asupra eficientizării proceselor nutriționale. Se aplică în vegetație cu echipamente speciale și contribuie la creșterea capacității de absorbție a rădăcinii pentru apă și nutrienți și stimularea vieții microbiene a solului.

ARGEDAVA este un produs NPK lichid folosit pentru fertilizarea de bază a culturilor. Se aplică înainte de semănat, prin împrăștiere la suprafața solului, urmat de încorporare și contribuie la plecarea în vegetație a plantelor, stimularea proceselor nutriționale precum și la îmbunătățirea vieții microbiologice a solului datorită componentei organice pe care o conține.

INFOLEN este o soluție nutritivă pe bază de azot, sulf și magneziu ce conține un stimulator de creștere și dezvoltare a plantei pe bază de extracte vegetale. Se aplică în doză de 30 l/ha la cultura de grâu în fenofaza cuprinsă între apariția frunzei stindard până înainte de înflorire. La cultura de porumb se aplică începând cu stadiul de 6-8 frunze până la apariția paniculului în doză de 30 l/ha. Acesta stimulează creșterea conținutului de proteine, a masei hectolitrice și glutenului, îmbunătățind considerabil producția finală.

TOMIS 3 este un fertilizant lichid pe bază de azot și potasiu cu aplicare foliară ce conține un activator fiziologic de creștere și dezvoltare a plantei. Se aplică în doză de 30 l/ha la culturile oleaginoase (rapiță, floarea-soarelui), plante leguminoase (mazăre și soia) și cartof. Acesta stimulează activitatea enzimatică a plantelor contribuind la o mai bună metabolizare a azotului la nivel foliar. Conținutul ridicat de potasiu contribuie la creșterea toleranței plantelor la secetă.

PELENDAVA este un îngrășământ lichid pe bază de azot, sulf, magneziu și microelemente ce conține suplimentar un extract de alge marine care îmbunătățesc absorbția și transformarea azotului. Compoziția echilibrată în macro și micronutrienți contribuie la îmbunătățirea procesului de fotosinteză și creșterea biomasei totale a plantelor și implicit creșterea productivității. Componenta organică acționează asupra proceselor de transformare a azotului la nivel foliar, conducând la creșterea eficienței de utilizare a nutrienților.