Germania va fi nevoită să importe întreg necesarul de fructe și legume!

Comitetul Federal pentru Fructe și Legume (BOG) a atenţionat că Germania va fi nevoită, ca urmare a semnalelor comunităților de mediu, legate de aplicarea pesticidelor, să importe întreg necesarul de fructe și legume.

Potrivit producătorilor, argumentele au la bază faptul că multe pesticidele eficiente pentru combaterea numeroșilor dăunători nu mai sunt permise pentru producerea de fructe și legume în țară. Iar producătorii nu pot spera decât la permise de urgență pe termen scurt. În plus, alte produse cu impact redus asupra mediului, ce ar putea înlocui aceste pesticide, nu sunt încă disponibile pe piață.

„Deși Germania produce cantități mai mari de grâu, cartofi sau sfeclă pentru zahăr decât consumul intern, oferta de fructe și legume este mult mai mică decât cererea internă. Acest lucru este valabil nu doar pentru fructele tropicale, ci și mere (asigurate 40% din import), morcovi (70%) sau chiar varză (82%). Dacă disponibilitatea pesticidelor pentru combaterea dăunătorilor, bolilor și buruienilor se înrăutățește în viitor, suprafața de legume și livezi se va micșora din cauza răspândirii agenților patogeni și a pierderilor mari”, au declarat specialiştii de la BOG .

Organizațiile de profil din Germania au analizat substanțele active ce vor fi admise spre utilizare în următorii ani. Potrivit acestora, doar două substanțe active eficiente vor fi aprobate spre utilizare pentru combaterea viermelui merelor, dar și produsele BT (Bacillus thuringiensis), care au o eficiență mai redusă.

Pentru culturile sâmburoase cum ar fi vișinul, situația este şi mai mai rea: în următorii ani produsele utilizate, cel mai probabil, nu vor fi permise spre utilizare, iar drept opțiuni producătorii vor avea uleiul de rapiță și săpunurile de potasiu.

„Pentru combaterea păduchilor țestoși la sâmburoase nu se admit produse administrate prin pulverizare, iar produsele ce mai sunt utilizate nu vor mai fi disponibile în curând”, susțin reprezentanții BOG.

În plus, potrivit producătorilor, pentru o combatere eficientă este necesară alternarea produselor utilizate, pentru a nu crea rezistență, având însă doar câteva opțiuni disponibile, acest lucru va fi destul de complicat de realizat.