Inamicii naturali reduc utilizarea pesticidelor!

Cu cât diversitatea culturilor în peisajul agricol este mai mare, cu atât mai mulți dușmani naturali pot controla dăunători pe câmpurile de grâu. Acest lucru se datorează faptului că un peisaj variat oferă condiții mai bune de viață pentru dușmanii naturali ai afidelor, decât o serie de monoculturi fără sfârșit.

În cazul în care grâul este cultivat pe zone uriașe, păsările, păianjenii, larvele de sirifide și alți dușmani ai afidelor nu au suficientă hrană în primăvară, deoarece dăunătorul începe să populeze câmpurile de grâu nu mai înainte de luna când începe să se reproducă. Prin urmare, dușmanii se deplasează în locuri mai îndepărtate, unde există o cantitate mai mare de alimente. Când se produce infestarea cu dăunători, afidele întâlnesc astfel condiții ideale, deoarece inamicii lor au un număr scăzut.

Situația pare diferită dacă o varietate de culturi diferite cresc în jurul unui câmp de grâu, deoarece dușmanii naturali se află în jur oricum, ei vin repede să devoreze afidele. Acest efect este cu atât mai pronunțat, cu cât peisajul se află într-o rază de 500 m în jurul câmpului.

Beneficii pentru agricultori

Fermierii pot valorifica această constatare: „Dacă își cultivă terenurile în mod corespunzător, și anume cresc diversitatea culturilor, ar putea să reducă pesticidele, care, de asemenea, dăunează și dușmanilor naturali”, spune Sarah Redlich ecologist și doctorand al profesorului Ingolf Steffan-Dewenter de la Universitatea din Würzburg din Bavaria, Germania..

„Faptul că cel mai mare impact al diversității culturilor a fost găsit pe o rază de 500 de metri în jurul câmpurilor aduce și alte avantaje. Adesea, câmpurile adiacente sunt deținute de agricultori, aceștia având libertatea de a decide singuri ce culturi să crească acolo. Raza de trei kilometri, ar trebui să determine fermierii să se pună de acord cu vecinii săi în legătura cu ce tip de culturi vor crește, ceea ce ar fi mai dificil, dar totuși fezabil „, a precizat Redlich.

Această constatare ar putea ajuta agricultorii să implementeze o reglementare a politicii agricole comune a UE care a intrat în vigoare începând cu 2014. O diversitate mai mare a culturilor trebuie promovată în cadrul eforturilor de „ecologizare”. Astfel agricultorii trebuie să cultive „plante care sunt mai diverse în ceea ce privește structura și disponibilitatea alimentelor”, a încheiat Sarah Redlich. Acest lucru ar cere agricultorilor să creeze câmpuri de floarea-soarelui, rapiță, sfeclă sau culturi similare în jurul unui câmp de grâu de toamnă pentru a stabili un amestec de plante în peisajul care susține cât mai mulți dușmani de afide sau de alți dăunători posibil pe tot parcursul anului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*