Isabion® este noua soluție Syngenta pentru culturi horticole!

Isabion® este noua soluție Syngenta pentru culturi horticole disponibilă fermierilor începând cu acest an. Este un produs de origine naturală obținut din hidroliza de colagen, o materie primă foarte bogată în aminoacizi. Poate fi utilizat în aplicații foliare sau prin irigare pentru revitalizarea plantelor, deținând un echilibru optim de aminoacizi, peptide și nutrienți.Isabion® ajută plantele să depășească perioadele de stres, să-și satisfacă cerințele ridicate în timpul celor mai importante faze fiziologice: înflorit, legarea fructelor, contribuind totodată la nutriția cu bacterii a solului. Prin urmare, poate fi considerat ca un biostimulant, osmoprotectant, antioxidant și produs anti-senescență. Biostimularea plantelor de cultură este complementară nutriției culturilor și protecției culturilor, deoarece este îmbunătățită eficiența absorbției de nutrienți pe de o parte și de cealaltă parte, se îmbunătățesc mecanismele de răspuns la stres ale culturii.

Isabion® este un biostimulent conceput pentru creșterea randamentului și îmbunătățirea calității producției, a vigorii plantelor, prin satisfacerea nevoilor specifice ale acestora în timpul fazelor de creștere și în fazele de reproducere.
Stresul precum temperatura scăzută sau ridicată, seceta, înghețul, deteriorarea din cauza grindinei și inundațiile au un efect negativ asupra metabolismului plantelor, cu o reducere semnificativă a calității și cantității recoltelor. Acest biostimulent crește toleranța plantelor la stres, ajutându-le să aibă o recuperare mai rapidă.În România produsul Isabion® este omologat pentru: măr, păr, cireș, piersic, precum și tomate și pepene verde. La utilizarea lui în pomicultură, stimulează producția prin: îmbunătățirea fertilității florilor, în fructele partenocarpice (unele soiuri de pere), îmbunătățește acțiunea acidului giberelic şi reduce probabilitatea apariției efectelor negative (deformarea fructelor). Din punct de vedere calitativ, îmbunătățește legarea fructelor şi reduce căderea acestora; crește dimensiunea fructelor, crește gradul de precocitate, culoarea şi asigură o dimensiune uniformă a fructelor.

Isabion® are în compoziția sa 10,3% azot (total), 10,3% azot organic, 62,5% aminoacizi. Produsul este formulat ca lichid cu 65% în medie substanță uscată. Este absorbit de către plante rapid și complet, atât prin aplicare foliară cât și radiculară, prin sistemul de fertirigare. Mai are avantajul că poate fi amestecat în orice îngrășământ cu micro/macronutrienți și cu majoritatea produselor de protecția plantelor. Este mai bine să se utilizeze în amestecuri cu fosfor și potasiu. Eticheta recomandă evitarea utilizării lui în combinație cu uleiul mineral sau produse pe bază de cupru.

Aplicat la pomii tineri, contribuie la lignificare. Înainte de înflorire, reglează și stimulează formarea mugurilor de flori și vegetativi, îmbunătățește germinarea polenului și legarea fructelor.În faza de cădere a petalelor, reduce căderea mugurilor de rod și  îmbunătățește eficacitatea regulatorilor de creștere atunci când sunt utilizați în amestec. În stadiul de creștere a fructelor și schimbarea culorii îmbunătățește dimensiunea și culoarea roadelor. După recoltare până la căderea frunzelor, Isabion® contribuie la o mai bună iernare și reluarea a vegetației. În caz de cloroze, Isabion® singur sau în amestec cu chelat de fier reduce îngălbenirea și contribuie la o mai bună absorbție a fierului din sol.

Dozele sunt de 2 l/ha pentru măr și de 1,5 l/ha  pentru păr, cireș, piersic, circa 3 aplicări într-o cantitate de apă de 600-1000 litri/ha