Kaki este numit și „fructul zeilor”!

Kaki este un fruct comestibil care provine de la un număr mare de specii de copaci din genul Diospyros. Cel mai cultivat soi al acestui copac este Diospyros kaki, considerat soiul oriental ori japonez.

Diospyros kaki, care înseamnă „fruct divin” sau „para lui Dumnezeu”, mai este cunoscut și sub denumirea de persimon, curki japonez, Hachiya și Fuyu. Fructul de kaki are numeroase minerale și vitamine beneficii pentru sănătate, iar acestea rezultă din prezența a numeroase, și a altor nutrienți. 

Kaki este un fruct bogat în vitaminele A, C, E și B. Conține fibre alimentare, mangan, cupru, magneziu, potasiu și fosfor. De asemenea, fructele de kaki conțin compuși cum ar fi catehinele, galocatehinele și acidul betulinic. Reprezentând o sursă excelentă de antioxidanți puternici, cum ar fi carotenoidele și flavonoidele, dietele bogate în acești compuși au fost corelate cu un risc redus de anumite boli, inclusiv boli de inimă și diabet.

Fructul de kaki conține substanțe anti-cancerigene, antioxidanți care pot stimula capacitatea organismului de a lupta împotriva acțiunii radicalilor liberi, îmbunătățește starea generală de sănătate și protejează corpul de multe alte boli. 

Radicalii liberi sunt niște produse secundare ale metabolismului celular, care produc mutații la celulele sănătoase, transformându-le în celule canceroase și care afectează diverse sisteme și organe. Kaki conține mari concentrații de vitamina C și vitamina A, precum și compuși fenolici (precum catehinele și galocatehinele), care sunt direct legate de prevenirea diferitelor tipuri de cancer.

Kaki este un fruct care ajută la sprijinirea funcționării sistemului imunitar, datorită prezenței vitaminei C. Aceste fructe au una dintre cele mai mari concentrații de vitamina C și un singur fruct kaki are aproximativ 80% diin necesarul zilnic. Vitamina C stimulează sistemul imunitar și sporește producția de globule albe în sânge, care sunt prima linie de apărare a corpului.

La fel ca majoritatea fructelor, kaki-ul este o sursă excelentă de fibre alimentare, conținând aproape 20% din necesarul zilnic de fibre într-o singură porție. Fibrele ajută corpul să proceseze alimentele într-un mod eficient, adăugând volum materiilor fecale, stimulând mișcările peristaltice pentru ca alimentele să circule în tractul digestiv, crește secrețiile de sucuri gastrice și sucuri digestive, iar simptomele constipației și diareei sunt ușurate.

Cum spuneam, fructele de kaki sunt bogate în vitamine și alte substanțe nutritive, în special vitamina A, beta-caroten, luteină, licopen și beta-criptoxantină. Toate acestea funcționează ca antioxidanți în corp, pentru a reduce stresul oxidativ și pentru a preveni semnele îmbătrânirii premature, cum ar fi ridurile, petele pigmentare cauzate de îmbătrânire, boală Alzheimer, oboseală, pierderea vederii, slăbiciune musculară și alte afecțiuni.

Compușii din fructul kaki s-au dovedit a avea beneficii pentru sănătatea ochilor. Zeaxantina, unul dintre cele doi carotenoizi xantofili primari conținuți de retină, este direct legată de îmbunătățirea sănătății ochilor, datorită faptului că acționează ca o substanță antioxidantă. Studiile au arătat că acest compus reduce degenerescența maculară și cataracta.

Potasiul este un mineral care se găsește în cantități semnificative în fructul de kaki. Acesta acționează ca un vasodilatator și scade tensiunea arterială mărită, iar astfel stimulează circulația sângelui către diverse părți ale corpului. Tensiunea arterială odată scăzută reduce presiunea pusă pe sistemul cardiovascular și previne apariția diferitelor boli de inimă.

Multe persoane care au un nivel crescut de zahăr în sânge se întreabă dacă ar putea consuma kaki, iar răspunsul pe care îl dau specialiștii ia în considerare conținutul mare de fibre, importante pentru mișcările intestinale regulate, dar care pot ajuta și la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge. Acestea încetinesc digestia carbohidraților și absorbția zahărului, ceea ce ajută la prevenirea vârfurilor glicemice.