
Lucerna este o plantă leguminoasă din categoria celor furajere, însă ea tinde să devină şi una medicinală. Lucerna a fost supranumită de biologi “vindecătorul cu o mie de proprietăţi”, respectiv “părintele tuturor plantelor”, fiind utilizată în foarte multe afecţiuni. Lucerna atinge un metru înalţime, dimensiune care nu însemnă atât de mult comparativ cu adâncimea de 4,5 m până la care ajung rădăcinile în goana după apă. Folosită în stare proaspătă, lucerna îşi menţine nutrienţii esenţiali bunei funcţionari a organismului. Un biolog francez a studiat îndeaproape frunzele de lucernă şi a descoperit eficacitatea acestora împotriva stresului. Clorofila din compoziţia plantei are un puternic efect antibacterian, care scade riscul infecţiilor şi accelerează vindecarea rănilor. Bogăţia de fitoestrogeni (hormoni vegetali asemănători cu hormonii sexuali feminini) stimulează lactaţia la femeile care alaptează. Fiecare gram de lucernă conţine în medie 8,000 U. I. de vitamina A şi 30.000 U. I de vitamina K, din acest motiv este recomandată în tratarea chisturilor.
Lucerna este un diuretic natural de aceea se recomandă în prevenirea inflamaţiilor vezicii urinare şi ale prostatei. Mugurii de lucernă sunt extrem de apreciaţi în salate, iar funzele sunt folosite la prepararea tincturilor şi a extractelor lichide sau solide folosite în medicină naturistă. În plus, frunzele verzi conţin 8 aminoacizi esenţiali.
În ultimul timp, medicii recomandă lucerna ca remediu naturist în afecţiuni ale stomacului deoarece conţine vitamina U, supranumită vitamina „antiulcer”, care ajută la regenerarea mucoasei lezate a stomacului.