Lupta cu buruienile din culturile de porumb și floarea soarelui

Combaterea buruienilor reprezintă principala lucrare de îngrijire care se efectuează la culturile semănate primăvara: porumb și floarea soarelui. Datorită creşterii lente în primele faze de vegetatie şi a densităţii reduse pe metru pătrat , încă de la începutul perioadei de vegetație sunt create cele mai bune condiţii pentru dezvoltarea buruienilor. De aceea, pentru culturile de porumb și floarea soarelui este foarte important ca tinerele plăntuțe să răsară și să se dezvolte în teren curat,  lipsit de buruieni.

Pierderile de producţie cauzate de buruieni la cultura de porumb pot fi cuprinse între 30 şi 95%, conform studiilor. (Şarpe N., 1976), iar pentru cultura de floarea soarelui buruienile necombătute pot cauza pierderi de recoltă de până la 50% din potențialul acesteia. În condiții de infestare masivă, cultura de floarea soarelui poate fi compromisă în totalitate.

În acest sens, după semănatul porumbului și respectiv a florii soarelui este recomandată erbicidarea în preemergentă sau cel târziu în postemergență timpurie a culturii, pentru a asigura un start lipsit de buruieni, astfel încât aceasta să beneficieze la maxim de principalele elemente necesare dezvoltării: apă, substanțe nutritive și lumină. Pentru o erbicidare preemergentă sau postemergentă reușită, terenul trebuie să fie bine pregătit, mărunțit și nivelat, iar solul să aibă umiditate, astfel încât erbicidul să formeze o peliculă uniformă pe suprafața solului.

Specialistii companiei FMC, companie de cercetare în agricultura, aflată în top-ul 5 mondial al companiilor care operează și au propriul sector de cercetare-dezvoltare în domeniul protectiei plantelor, propun pentru cultura de porumb și floarea soarelui două erbicide ce pot fi aplicate atât preemergent, cât și postemergent timpuriu, care combat un spectru larg de buruieni graminee și cu frunză lată anuale, și anume: Successor® TX și Successor® Pro.

Erbicidul Successor® TX (petoxamid 300 g/l + terbutilazină 1875 g/l) este omologat la cultura de porumb pentru aplicare atât în preemergență cât și în postemergență timpurie (până la 6 frunze ale porumbului), iar la cultura de floarea soarelui doar pentru aplicare în preemergență. Doza omologată este de 3-4 l/ha, în funcție de nivelul infestării terenului cu buruieni, spectrul acestora, dar și momentul aplicării.

Erbicidul Successor® TX combate un spectru larg de buruieni monocotiledonate anuale precum: mohor (Setaria spp), costrei (Sorghum halepense), meișor (Digitaria sanguinalis), iarba bărboasă (Echinochloua crus-galli) sau mei (Panicum miliacenum)  și dicotiledonate anuale precum: știr (Amaranthus retroflexus), spanac sălbatic (Chenopodium spp), turița (Galium aparine), traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), fumarița (Fumaria oficinalis), mușetel (Matricaria chamomilla), macul roșu (Papaver rhoeas), zârna (Solanum nigrum), rocoina (Stellaria media), pungulița (Thlaspi arvense) sauventrilica (Veronica spp).

Erbicidul Successor® Pro (petoxamid 600 g/l) este omologat la culturile de floarea soarelui, porumb și rapiță și se poate aplica atât preemergent cât și postemergent timpuriu, în doza de 1,5–2 l/ha.     

Successor® Pro combate unele buruieni graminee anuale precum iarba bărboasă (Echinochloua crus-galli), meișor(Digitaria sanguinalis), mai (Panicum miliacenum), mohor (Setaria spp) șicostrei din semințe (Sorghum halepense), dar și unele buruieni cu frunză lată anuale, precum romanița de camp (Anthemis arvensis), spanac sălbatic (Chenopodium album), ciumăfaie (Datura stramonium), ciocul berzei (Geranium pussilum), sugel puturos (Lamium purpureum), nu-mă-uita (Myosotis arvensis), ventrilica (Veronica persica), viorele de ogoare (Viola arvensis) sau măzărichea (Vicia cracca).

Ambele erbicide: Successor® TX și Successor® Pro, pot fi aplicate la toți hibrizii de porumb pentru boabe, porumb zaharat și producere de sămânță, dar și la toți hibrizii de floarea soarelui (clasică sau cu rezistență la erbicidele Express™ și imazamox).

Cunoașterea istoricului solei privind rezerva de buruieni, oferă posibilitatea fiecărui fermier de a alege cea mai bună soluție de combatere (tipul de erbicid, spectrul de combatere).

Pentru mai multe detalii despre erbicidele FMC , accesați site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.