Mana la spanac și la salată

Ciupercile care produc mănări atacă mult mai virulent în spaţiile protejate, legumele de la care se consumă frunzele tinere fiind cele mai afectate.

Mana spanacului este o boala frecven­tă, fiind cunoscută de multă vreme. Pe partea superioară a frunzelor apar pete gălbui, de mărimi diferite, difuze. Pe partea inferioară a acestora, apare un puf cenuşiu-violaceu, alcătuit din fructificaţiile ciupercii. În condiţii favorabile bolii, petele se extind, se unesc şi pot acoperi suprafeţe mari din limbul frunzei, care treptat, se necrozează şi se usucă. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin oospori. Ei îşi pot păstra viabi­litatea până la 2 ani. Ciuperca mai poate rezista şi sub formă de miceliu în plantele atacate toamna sau pe seminţe. Tem­peratura optimă pentru infecţie este de 9°C. Vremea umedă şi răcoroasă favorizează foarte mult boala. Prevenirea şi combaterea se realizează prin: asolament de 3 ani, com­baterea buruienilor care pot fi gazde pentru ciupercă, fo­losirea de sămânţă sănătoasă, tratată.

Mana salatei produce pagube mari, atât la culturile în câmp, cât mai ales la culturile în spaţii protejate (sere, solarii, răsad­niţe). Boala poate afecta toate organele aeriene ale plantei, în toate fazele de ve­getaţie. Pe frunze apar pete de 3-14 mm, la început verzi-gălbui, apoi galbene, cu marginile imprecis delimitate. Pe partea inferioară a frunzelor, mai rar pe cea su­perioară, în dreptul petelor, apare un puf fin, albicios, alcătuit din fructificaţiile asexuate ale ciupercii. Treptat, petele capătă nuanţe galben-brune sau chiar brune şi devin colţuroase, precis delimitate de nervuri. Mai târziu, petele se măresc şi capătă o formă neregu­lată, ducând în final la înmuierea şi pu­trezirea ţesutului. La început sunt atacate frunzele exte­rioare, apoi treptat, sunt afectate şi cele din interiorul căpăţânii. Indiferent de faza de dezvoltare a plantelor în care apare, boala este foarte gravă. Ciuperca se dezvoltă şi se reproduce rapid la temperaturi cuprinse între 6-10°C noaptea şi 13-21°C ziua şi când vremea este umedă, ploioasă. Lumina solară şi căldura stânjenesc sporularea ciupercii. La temperaturi mai ridicate de 24°C, sporularea încetează complet. Pentru prevenirea şi combaterea bolii, deosebit de importante sunt următoarele măsuri: asolament de 4 ani, evitarea terenurilor grele, expuse riscului de exces de apă, folosirea unui semănat sau plantat mai rar, iar tratamentele se vor executa cât mai devreme după răsărirea plantelor. Se va ţine seama în modul cel mai riguros, ca recol­tarea şi livrarea producţiei să se execute numai după parcurgerea timpului de pauză specific produsului folosit, mai ales că această specie legumicolă se con­sumă doar în stare proaspătă, fără prelu­crare termică prealabilă.