Misiune de audit din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie cu privire la pesta porcină africană

În perioada 28-29 martie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost auditată de o misiune din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie.

Țara noastră a fost selectată, dintre statele membre,  alături de Franța și Germania, pentru a fi evaluată în ceea ce privește eficiența măsurilor de prevenire, detectare și control a pestei porcine africane implementate în Uniunea Europeană.

Selecția s-a făcut pe baza diferitelor situații epidemiologice existente în aceste state, în vederea dezvoltării relațiilor comerciale între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii.

Ședința de deschiderea a misiunii de audit a avut loc în data de 28 martie, la sediul ANSVSA, unde experții britanici au asistat la prezentări despre strategia de combatere a pestei porcine africane și a modului în care aceasta este implementată de serviciile veterinare din România.

În cea de-a doua zi a misiunii, cei șase membrii ai echipei de audit și un reprezentant al Comisiei Europene (în calitate de observator) s-au deplasat în județul Argeș, unde au vizitat o gospodărie tradițională și o exploatație comercială cu porcine în sistem integrat cu un abator, pentru a avea o perspectivă de ansamblu asupra specificului național al sistemului de creștere a porcilor în România.

Auditul a urmărit evaluarea organizării autorităților competențe și sistemul de control oficial ale statelor membre auditate.  În acest sens, experții echipei evaluatoare au inspectat  mișcările și trasabilitatea animalelor vii, producția, procesarea și distribuția cărnii de porc și a produselor din carne de porc.

Procedurile privind prevenirea, detectarea și controlul bolii, inclusiv cele de raportare și zonare, planurile de contingență pentru PPA, supravegherea pasivă și activă efectuată atât la porcii domestici, cât și la mistreți, metodologia de diagnostic de laborator pentru PPA, controalele asupra subproduselor de origine animală de la porci domestici și mistreți și procedura de certificare au fost, de asemenea, auditate.

Specialiștii ANSVSA care au însoțit misiunea au fost apreciați de echipa de auditori  pentru profesionalism, deschidere și bună colaborare pe parcursul desfășurării acestei vizite.

Această misiune de audit s-a încheiat astăzi, cu o ședință online sub patronajul Comisiei Europene DG-SANTE, la care au participat reprezentanții  statelor membre auditate.

România a primit aprecieri din partea experților britanici pentru modul în care serviciile veterinare acționează pentru a combate pesta porcină africană, ținând cont de specificul sistemului de creștere a porcului.

Un proiect al raportului misiunii va fi elaborat în termen de 60 de zile și, după finalizare, va fi transmis statelor membre auditate pentru analiză și comentarii.

Raportul final va fi publicat pe site-ul www.gov.uk