Misiune JDP Black SEA 2020

În perioada 23-27.11.2020, în cadrul JDP BLACK SEA 2020, s-a desfășurat în apele Mării Negre o misiune comună România-Bulgaria. Scopul misiunii a fost asigurarea unui nivel crescut de legalitate a activităților de pescuit, prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat și cresterea cooperării interinstituționale la nivelul părților implicate. Misiunea a fost planificată și coordonată de către Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA), prin centrul virtual de coordonare de la Vigo, Spania.

În baza documentelor de cooperare existente între ANPA şi PFR, instituțiile menţionate au fost implicate în activitatea de referinţă, cu trei ambarcațiuni costiere de inspecție din dotarea ANPA, respectiv două nave de patrulare ale Gărzii de Coastă, acţiunile fiind coordonate de EFCA în contextul JDP şi susţinute cu informații despre navele de pescuit de la Centrul de Monitorizare al Pescuitului Constanţa, precum şi cu imagini satelitare, puse la dispoziţie de agenţia europeană.

În perioada de referinţă au fost desfășurate un număr de 6 (șase) misiuni pe Marea Neagră, inclusiv in apele aflate in administrarea ARBDD, 4(patru) dintre acestea cu navele costiere de inspecție și control din dotarea DPIM Constanța, iar 2(două) acțiuni au fost cu nave de patrulare ale Gărzii de Coastă din Sulina și Constanța în ZEE a României.

În aceste activități au fost angrenați un număr de 11 inspectori din cadrul DPIM si SR Tulcea, cu un vârf al acțiunilor în data de 26.11.2020, dată la care 6 (șase) inspectori au acționat cu 4 (patru) ambarcațiuni diferite pe timp de zi cât si pe timp de noapte, cumulând în această săptămână un număr de 90 de ore pe mare la bordul ambarcațiunilor de control.

Activitatea, care a fost finalizată în data de 27.11.2020, a vizat un număr de 32 nave de pescuit, întocmindu-se un număr de 16 rapoarte de supraveghere pe mare, 3 rapoarte de inspecție pe mare, 13 rapoarte de inspecție la debarcare şi 3 rapoarte de inspecţie în centre de primă vânzare a peștelui. Nu au fost constatate încălcări ale legislației in domeniul pescuitului pe perioada desfășurării acestor misiuni.