Modificările pot ajuta la reducerea obstacolelor din calea unei diete sănătoase

Modificarea dietei poate fi un pas vital pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. În timp ce diverși factori biologici, economici, fizici, sociali și psihologici influențează alegerile alimentare, intervențiile care vizează acești factori pot duce la îmbunătățiri semnificative ale obiceiurilor alimentare pe termen lung, potrivit unui studiu publicat  în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

Cercetările au demonstrat în mod constant că o dietă sănătoasă – în special una bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește, nuci și leguminoase și carne slabă, boabe de sodiu și zaharuri – este asociată cu prevenirea bolilor de inimă. Cu toate acestea, mulți oameni se confruntă cu obstacole în realizarea unei diete ideale.

„Obiceiurile alimentare sunt uitate pe parcursul unei vieți și sunt influențate de o multitudine de factori de la toate nivelurile societății, inclusiv factori biologici, economici, fizici, sociali si psihologici”, a declarat Frank B. Hu, MD, PhD, președinte al departamentului de nutriție la Harvard TH Chan Școala de Sănătate Publică și autorul principal al lucrării. „Presupunerea că majoritatea oamenilor ar înlocui componentele dietetice nesănătoase în lumina noilor cercetări este prea optimistă.”

Prețurile mai ridicate, lipsa cunoștințelor nutriționale și disponibilitatea limitată a alimentelor sănătoase – sau „deșertul alimentar” – pot contribui la o dietă săracă în rândul populației cu venituri mici și a populației minoritare. Potrivit cercetătorilor, cantități mari de zahăr și sodiu sunt adăugate produselor alimentare prelucrate pentru a le face mai gustoase. Determinanții sociali, cum ar fi cultura, comunitatea, prietenii, familia și mass-media sociale, pot avea, de asemenea, o influență asupra alegerii alimentelor.