Schimbările climatice cresc prevalența unui parazit dăunător, avertizează oamenii de știință

O creștere în rândul parazitului numit viermele de gălbează, care poate afecta în mod semnificativ producția de animale în fermele din Marea Britanie și din întreaga lume, ar putea fi acum detectată de un nou model predictiv al bolii destinat fermierilor.

Bovinele sau oile care pasc în zonele în care este prezent parazitul pot deveni infectate cu viermele de gălbează, care se dezvoltă în ficatul animalelor infectate, ducând la o boală numită fasciolioză. Estimările actuale sugerează că parazitul duce la pierderi de 300 de milioane de lire sterline anual în fermele britanice şi la 3 miliarde de dolari la nivel global.

Un nou instrument pentru fermieri a fost dezvoltat acum de o echipă Bristol pentru a îi ajuta să atenueze riscul pentru animalele lor. Modelul, care lucrează prin legarea explicită a prevalenței bolii cu factorii cheie de mediu, în special cu umezeala solului, îi va ajuta pe agricultori să decidă dacă evită creșterea animalelor pe anumite pășuni în care gălbeza este mai răspândită sau tratează animalele pe baza riscului de infecție Este important ca modelul să poată fi utilizat pentru a evalua impactul potențialelor condiții climatice viitoare asupra nivelurilor de infecție și asupra ghidului de intervenţie, pentru a reduce riscul viitor al bolii.