Murele aduc savoare în alimentaţie

La fel ca și căpșunile, murele sunt folosite în alimentație, fiind consumate ca atare, sau în gemuri, dulcețuri, produse de patiserie, dulciuri etc. Murelor le priește foarte bine clima de munte și sunt fructe extrem de profitabile, ce pot da profit încă din primii ani de la înființarea culturii.

Perioada optimă pentru plantarea murului este la sfârșitul toamnei, în lunile octombrie și noiembrie, dar și în primăvară, în lunile martie și aprilie. Butașii de mure se plantează la o distanță de 3 metri între rânduri și 1,5 metri între plante. Pentru plantare se sapă gropi de 40 de cm adâncime, și de 30 de cm diametru, iar în ele se pune un amestec de pământ și gunoi de grajd.

Pentru irigare se recomandă sistemul prin picurare, iar în ceea ce privește cantitatea, pe timp de vară e nevoie de până la 5 litri de apă la fiecare plantă, în fiecare zi.

Cele mai frecvente boli ale murului sunt rugina, pătarea albă și putregaiul cenușiu, pentru care se fac tratamente cu fungicide. În ceea ce privește combaterea buruienilor, cultivatorii recomandă ca această operațiune să se facă manual, prin plivire.

Sursa: Basf Divizia Agro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*