Culturi profitabile pentru fermierii mici

Orice teren mic poate fi o mină de aur, dacă este exploatat corespunzător. În ediţiile viitoare vom prezenta lista celor mai profitabile culturi recomandate fermierilor mici.

Cătina, lavanda sau rubarba sunt doar câteva dintre culturile care pot aduce venituri substanțiale.

Fermierii preferă să cultive suprafețe mici, în primul rând pentru că investiția inițială este mai redusă. Începând cu o suprafață mai mică, este mai simplă realizarea unei strategii pentru gestionarea activității și ulterior pentru vânzarea produselor. Suprafețele mici sunt potrivite pentru a încerca o afacere nouă, de nișă și tocmai de aceea sunt deseori preferate de fermieri, mai ales de cei aflați la început de drum.

Chiar dacă se vorbește adesea despre culturi ce pot aduce mici averi în scurt timp, realitatea este că niciuna dintre plantele enumerate mai sus nu va aduce profit din primul an. Este nevoie de circa 2 – 3 ani pentru amortizarea investiției și abia apoi se poate trece pe profit. Chiar și în aceste condiții, însă, ele reprezintă unele dintre cele mai rapide căi către un profit sigur pe termen lung.

Alte două condiții importante se referă la îngrijirea și protecția culturii, respectiv la găsirea din timp a clienților pentru recolta respectivă. Aceștia pot fi din categorii diverse: angrosiști, supermarketuri, procesatori din industria farmaceutică sau cosmetică, respectiv firme din străinătate. Exporturile necesită însă un grad de efort mai mare, precum și o altă logistică de transport al produselor, dar promit și profituri mai mari.

Culturile de nișă sunt, de obicei, cele mai profitabile în cazul în care vorbim despre suprafețe mici. Totodată, înainte sa ne axăm pe o anumită cultură, este obligatoriu să luăm în considerare care sunt ariile în care poate fi utilizată (alimentație, cosmetică etc.), cât și cerințele culturii în ceea ce privește factorii de mediu și dacă plantele se pot dezvolta bine în condițiile oferite de terenul respectiv (solul, precipitațiile, orele de insolație, intensitatea și direcția vântului etc).

Sursa: Basf Divizia Agro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*