Două noi reglementări europene vor simplifica procesul de identificare a vinurilor drept „indicații geografice” (GI). Procedurile de înregistrare și de modificare a GI vor fi raționalizate și aliniate la alte sectoare alimentare, în timp ce responsabilitățile privind modificările specificațiilor produsului vor fi clarificate ca fiind la nivel național sau la nivelul UE.
Înregistrare
Înregistrarea unui vin de calitate va fi mai puțin complicată datorită simplificării descrierii legăturii geografice solicitate în cerere. Anterior, solicitanții o parte din procedură presupunea prezentarea de detalii privind aria geografică, caracteristicile produsului care pot fi atribuite mediului geografic și interacțiunea cauzală dintre cele două. Prin noile norme, solicitanții vor trebui doar să descrie legătura de cauzalitate dintre aria geografică și caracteristici.
Responsabilitatea pentru examinarea cererii a fost simplificată pentru a împiedica efectuarea acelorași activități la nivel național și la nivelul UE. De exemplu, statul membru va examina prima cerere, în timp ce Comisia se va concentra doar pe elemente legate de aspectele transfrontaliere. Având în vedere că, înainte era nevoie de câțiva ani pentru a face acest lucru, se va introduce un termen de 6 luni ca parte a noilor norme, ceea ce va reduce în mod semnificativ procesul.
Procedurile de opoziție și de anulare vor fi, de asemenea, simplificate și aliniate la ceea ce există în prezent pentru sectorul alimentar.
Modificări aduse unui vin GI indiferent de motiv – sunt clasificate în două moduri
„Amendamentele Uniunii” acoperă modificări importante ale unei IG, cum ar fi denumirea, clasificarea, legătura cu aria geografică sau orice altceva care restricționează comercializarea produsului. Acestea sunt adoptate la nivelul UE. „Modificările standard” acoperă orice altceva și vor fi adoptate la nivel național. Aceasta aduce o definiție mai clară a diferitelor modificări și reduce timpul petrecut în tratarea aplicațiilor. Nici o astfel de distincție nu a existat anterior.
Noile norme includ, de asemenea, posibilitatea de a acorda modificări temporare la caietul de sarcini al produsului. Acest lucru poate fi utilizat în cazul măsurilor sanitare și fitosanitare obligatorii, dezastrelor naturale sau condițiilor meteorologice nefavorabile recunoscute oficial ca împiedicând ca anumite etape de producție să aibă loc în aria geografică.
Perioadele de tranziție sunt de asemenea incluse în noile reguli. Pe de o parte, acestea pot permite temporar utilizarea unei denumiri protejate care ar putea contraveni regulilor, oferind producătorilor mai mult timp pentru reconversia producției sau a denumirii produsului. Pe de altă parte, perioadele de tranziție pot fi puse în aplicare înainte de înregistrarea unui vin protejat, permițând statelor membre să anticipeze efectele protecției denumirii la nivel național.
