O fermă din Moscova a început să testeze căști de realitate virtuală (VR) pe vacile sale pentru a le reduce anxietatea și a le îmbunătăți starea de spirit

O fermă din Moscova a început să testeze căști de realitate virtuală (VR) pe vacile sale pentru a ajuta la reducerea nivelului de anxietate în efectivul său.

Experimentul, care a fost solicitat de ministerul agriculturii din Rusia, a reunit dezvoltatorii VR și medicii veterinari pentru a lucra împreună la  adaptarea căștilor VR pentru a se potrivi perfect cu capul vacilor.

Aceste căști simulează un mediu „unic de vară” pentru văcuțe și țincont de o percepție mai bună a vacilor asupra nuanțelor de roșu, în comparație cu percepțiile mai slabe de albastru și verdeață, a spus ministerul.

Rezultatele înregistrate într-o rundă inițială de testare, au identificat o legătură între utilizarea VR și „o scădere a anxietății pe de o parte, și o creștere a stării de spirit emoționale generale a efectivului pe de altă parte”.

Efectele suplimentare asupra producției efective de lapte urmează să facă parte dintr-un studiu mai larg și mai cuprinzător în ceea ce privește utilizarea căștilor.

Potrivit ministerului, experimentul a fost inspirat de concentrarea mai mare asupra bunăstării emoționale a animalelor din fermă și a modului în care aceasta poate afecta cantitatea și calitatea produselor.

Exemple similare cu astfel de inovații ppoot fi date și din alte țări. În SUA se utilizează perii rotative pentru masajul animalelor, asemănătoare periilor circulare utilizate la o spălătoriile automate de mașini. În Europa, există sisteme care să asigure animalelor o circulație cât mai liberă posibil. Tot în Moscova, există o inițiativă deja în vigoare, ce are efect relaxant, infuențând astfel pozitiv producția de lapte.