O nouă tehnologie ar putea reduce răspândirea genelor de rezistență la antibiotice prin compost

La scară industrială, compostul, cum ar fi gunoiul (bălegarul) din grajd, este produs prin amestecarea deșeurilor din plante și animale. Gunoiul, cu toate acestea, este posibil să conțină gene rezistente la antibiotice dacă animalele au fost tratate cu antibiotice în timpul vieții lor.

În timp ce genele de rezistență la antibiotice nu sunt dăunătoare în sine, ele limitează utilizarea antibioticelor pentru tratarea infecțiilor bacteriene și reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice globale, dacă acestea sunt transmise oamenilor din surse de mediu, cum ar fi compostul.

Oamenii de știință de la York, în parteneriat cu Universitatea Fujian de Agricultură și Silvicultură din China, au demonstrat acum că folosind o metodă numită compostare hipertermofilică, un proces la scară industrială care încălzește amestecul de compost din interior la o temperatură de 90 ° C, bacteriile care rezistă la antibiotice pot fi ucise.

Dr. Ville Friman, de la Departamentul de Biologie al Universității din York, a declarat: „Dezvoltarea unor modalități mai sigure de a produce îngrășăminte organice poate reduce dependența de îngrășămintele chimice tradiționale, asigurând în același timp faptul că acestea nu au impact asupra sănătății umane prin îmbogățirea genelor rezistenței la antibiotice în mediul agricol”.

Cercetările arată că bacteriile care poartă genele de rezistență la antibiotice sunt puțin probabil să supraviețuiască temperaturilor ridicate. Prin urmare, compostarea hipertermofilă are potențialul de a face produsele finale de compostare mai sigure prin reducerea abundenței genelor nedorite de rezistență la antibiotice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*