Astăzi a avut loc evenimentul “O zi din viața unui ameliorator de plante”, organizat de Alianța Industriei Semințelor din România și Universitatea de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad”, fiind dedicat jurnaliștilor. Această întâlnire reprezintă o oportunitate de a vedea ce înseamnă ameliorarea convențională, pe de o parte, și până unde poate ajunge ameliorarea prin noi tehnici, ce așteptări există și ce răspunsuri poate oferi știinta astăzi, pe de altă parte.
Astfel, reprezentanții presei au putut vedea faptul că aceste noi tehnici de ameliorare sunt la îndemâna mediului universitar, care poate veni cu rezultate importante în anii ce vor veni, care să răspundă cerințelor fermierilor, într-un mediu cu schimbări pedo-climatice importante. Sperăm ca statele europene să ajungă cât mai curând la un consens cu privire la propunerea legislativă privind plantele NGTs, astfel încât rezultatele științei de astăzi să ajungă în câmpurile de mâine.
Gazda acestui eveniment a fost Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad”, iar programul a cuprins subiecte și vizite de interes pentru presa de profil, respectiv:
- vizitarea laboratorului de biotehnologii, unde are loc multiplicare in vitro la grâu, lupin, bob, micropropagare și cercetări în vederea stabilirii unui Protocol pentru aplicarea Noilor Tehnici Genomice;
- vizitarea Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM), unde au putut fi observați în sere hibrizi de grâu obținuți prin hibridare asistată de markeri moleculari și selecție geonomică;
- s-au putut observa și infrastructura de cercetare care cuprinde camere de creștere, fititron cu camera unde se pot testa plante în condiții climatice extreme (de la -20 grade la + 40 grade); microtomografe pentru analiză sol-plantă; cromatografie lichidă pentru detectarea unor substanțe precum metale grele etc.
- vizitarea câmpurilor experimentale ale Facultății de Agricultură unde vor putea fi observate diferite experimente cu grâu, lupin, fasole și alte specii medicinale.
Redactorul Cotidianul Agricol prezent la eveniment va reveni cu informații de maxim interes pentru specialiștii și fermierii din agricultură!